“Фићом кроз села”

Популарност Заставе 750, познатијег као Фића, са годинама се не смањује. О томе сведочи и приредба под називом “Фићом кроз села”, коју су другу годину узастопно организовали етно удружење “Завичај” и етно парк “Терзића авлија” из Злакусе.

Аутомобил којим је Брана Митровић Флојд возио Националну класу и даље има своје поклонике широм Србије, али и изван њених граница. Приредба у оквиру које је око 50 љубитеља овог аутомобиле возило кроз сеоска подручја од Ужица до Златибора и назад, окупила је учеснике различитих годишта, као и Фиће различитих година производње, од којих је најстарија из 1965. године.Већину учесника чинили су власници Фића из Србије, али било је и гостију из региона, као и из Аустрије, одакле је са заиста посебним моделом допутовао Неђо Мандић, који у својој колекцији има још неколико примерака.

Чајетинац, Ненад Шалипуровић, свој аутомобил је ремонтовао и регистровао непосредно пред долазак на Фићијаду. „Набавио сам га пре шест година и сво то време га полако ремонтујем. Много труда, новца и рада је уложено, али то је љубав, која се јавила још када сам давно са братом путовао једним моделом Фиће.“

Најстарији учесник ове Фићијаде има 84,а најмлађи 19 година. Извор: ЗУМ УЕ.рс