Европска недеља мобилности обележена у Чајетини (видео)

Европска недеља мобилности је овога септембра обележена под слоганом: Мобилност без загађења за све. Иако у специфичним условима КОВИД-а 19, организатори: Европска комисија, као и национални координатори Стална конференција градова и општина и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, акцију су спроводили са акцентом на одговорном понашању свих учесника. У чајетинској општини носиоци активности били су Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина и Спортски савез Чајетине.

https://www.youtube.com/watch?v=z2sacpvvRpc

Савет за безбедност саобраћаја  и Спортски савез општине Чајетина под покровитељством општине Чајетина и Кабинета председника Општине,  и ове године су у периоду од 16. до 22. септембра спровели низ активности којим су обележили Европску недељу мобилности. Са ђацима основних и средње школе у Чајетини и спортским клубовима, уз све мере заштите, спроведене су неке активности које имају за циљ усвајање здравијих животних навика кроз фаворизацију немоторизованих видова превоза у градовима.

Срђан Радовић  из Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина каже: "Европска недеља мобилности се обележава кроз три активности. Једна су саме активности током ове недеље , друга је "Дан без аутомобила" и трећа је представљање трајних мера које је Општина урадила у циљу унапређења одрживе урбане мобилности. Кад говоримо о трајним мерама, ми смо поносни што ове године пуштамо у рад нашу златиборску гондолу као вид јавног транспорта и прави пример добре праксе, јер кретање моторизованим возилима мењамо једним еколошким средством превоза."

Са циљем да трајно унапреди мере у области одрживе урбане мобилности, Општина је повећала број шетачких стаза при том пазећи да оне буду безбедне за коришћење и рањивих група грађана, чиме се потврђује опредељење локалне самоуправе да ова општина  постане еколошка.

"Заједничка активност свих општина које учествују у обележавању Европске недеље мобилности јесте анкета о ставовима учесника у саобраћају. Ову анкету моћи ћете да нађете на ФБ страницама СЗБС општине Чајетина, а замолићемо и наше традиционалне пријатеље, општину Чајетина и "Златибор прес", да је окаче на своје портале. Ја уједно молим наше суграђане да анкету попуне како би смо добиле одређене смернице ради лакшег и даљег решавања саобраћајне инфраструктуре на територији наше општине" .

Успешном обележавању Европске недеље мобилности допринео је Спортски савез Општине који је у сарадњи са школама и спортским клубовима допринео јачању свести, пре свега најмлађима, о свим предностима немоторизованог начина кретања у јачању тела и духа.

"Овога пута смо се базирали на спортисте који су у оквиру својих клубова на тренинзима успели да  новим учесницима  промовишу здрав начин живота и објасне им од каквог су значаја алтернативни видови кретања у односу на моторизован саобраћај, колико је то здравије и боље, посебно имајући у виду свеукупну ситуацију. Кретање је значајно за јачање плућа, јачање целог организма, стицање боље кондиције. Нама је најважније да се схвати колико је важно од малих ногу почети са бављењем спортом. Ми смо имали током целе епидемиолошке ситуације одличне услове за тренинге! Сви спортисти су на одличан начин то користили, једино би требало подстаћи родитеље и старије да се укључе више у целу причу", каже Слађана Вуловић, шеф Кабинета председника општине.

Како би подстакли учествовање већег броја градова и општина у кампањи Европска недеља мобилности, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Стална конференција градова и општина доделиће, на крају 2020. године, награду јединици локалне самоуправе која је највише допринела унапређењу квалитета живота у својој општини или граду. Сврха додељивања награде је пре свега успешност у кампањи о подизању свести о потреби локалног деловања у области одрживе урбане мобилности.

Мирјана Ранковић Луковић