Еко одбор - Међународни дан биодиверзитета

Поводом обележавања Светског дана биодиверзитета, у ОШ „Димитрије Туцовић“ одржана је седница Еко одбора. Ово је била добра прилика да се ученицима који су учествовали на ликовном и литерарном конкурсу са темом „Лековите биљке мога краја“ доделе заслужене награде, као и да се чланови Еко одбора упознају са планираним активностима за наредни период.

Међународни дан биодиверзитета или биолошке разноврсности установиле су Уједињене нације да би се најширој јавности указало на значај и неопходност заустављања опадања броја биљних и животињских врста, као и различитих екосистема на Земљи. Према подацима Програма УН за развој , због негативног утицаја човека на животну средину у свету годишње нестане 27.000 врста, односно 74 врсте дневно, а стопа изумирања је 1.000 пута већа од процењене "нормалне" еволуционе стопе изумирања. Желећи да дају свој допринос очувању биодиверзитета, Еко школа у Чајетини се на свој начин ове школске године бавила овим питањем. Један од малих али значајних корака је указивање на значај биљног света у средини у којој живе.

1

„Пре месец дана смо расписали ликовни и литерарни конкурс на тему заштићених лековитих биљних врста, где су ученици писали о живом свету, тако да ћемо данас и да наградимо најуспешније ученике, односно најбоље радове, управо баш због тога што је везано за обележавање овог датума“, каже мр Зорица Милосављевић, координаторка Еко школе.

За ликовни конкурс награђени су ученици: Марта Раденовић и Огњен Поповић из 5. разреда и Даница Дидановић, 6.разред, а на литерарном конкурсу најбољи радови су били радови ученика 5.разреда: Теодоре Ковачевић, Катарине Лојанице и Анђеле Чечарић. Поред расписивања конкурса, ученици нижих разреда су извршили мапирење и идентификацију биљака на терену који припада основној школи у Чајетини и са тим упознали координаторе Еко-школе који су ове податке поставили на свој сајт. У претходном периоду било је и других активности, а деца су и овога пута била вредна и заинтересована.

2

„Ми смо учествовали у наградном „Тетра –пак конкурсу“. Ученици 3. разреда код учитељице Стевке Лазовић су ушли у ужи круг где се путем он-лајн гласања бирао победника. Нисмо успели, нисмо имали довољно гласова. Затим, учествовали смо, ученици од 5. до 8. разреда, на конкурсу „Млади еко-репортери“. Такође смо шуно радова послали. Јако је важно да ми учествујемо! Резултати (награде) су некада достижни, некада нису. Учесници смо и „Тојота пројекта“. Учитељи су укључени, а руководилац је Стевка Лазовић; то је све везано за Програм Еко школе“, каже Зорица Милосављевић.

До краја школске године остало је да се одржи још неколико активности, а једна од њих је организовање еко вашара на којем ће ученици изложити своје радове, углавном од рециклираног материјала, и где ће имати прилику да проследе своје поруке о значају очувања животне средине, дајући добар пример.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs