Две године успешног рада ЈП "Голд гондола" Златибор (видео)

golg gondola

Пре тачно две године у рад је пуштена најдужа панорамска гондола на свету.ЈП „Голд гондола“ Златибор до сада је надмашила сва очекивања и оборила све рекорде посећености, и може се рећи да је обележила две године успешног пословања . Како је истакла директорка Бојана Божанић, од 11. јануара 2021. године па до сада, златиборска гондола је превезла близу 490 000 путника. Само у првих осам дана 2023. године, посећеност је била већа око 30 одсто у односу на предходну годину.

Изградња Голд гондоле дала је Златибору једну сасвим нову, урбанију слику, која спаја људе из свих делова света, не потиснувши традицију и природу  по којој је Златибор вековима уназад познат. Ова туристичка атракција, осим за лакалну самоуправу и јавна предузећа, велики је бенефит и за мештане, туристе као  и инвеститоре, кажу у локалној самоуправи.

„Инвестиција је у првој години отплаћена, немамо више кредитно задужење , немамо обавезу према произвођачу опреме, банкама.  Наша обавеза јесте да из прихода и зараде радимо и  улажемо у нове садржаје који ће бити у управној згради на почетној станици, на међустаници се планира изградња голф терена, садржаји на води. На врху Торника морамо водити рачуна да гости имају додатни конфор, али радимо и на другом краку гондоле, од међустанице до врха Чиготе, и тако ћемо заокружити понуду“, рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.  

Досадашњи рад обележен је великим интересовањем јавности, медијском пажњом али и постизањем великих и значајних резултата. До сада су продате 483 533 карте, а тренутни капацитет гондоле је 800 путника на сат, односно 72 кабине са по 10 места.

„Златибор заиста пре и после гондоле дефинитивно није исти, то је једно чудо градитељства, то су рекорди посећености, који се из године у годину мењају у позитивном смислу, ту су бројне награда, велики број путника, различити садржаји које смо уводили. Ми смо до сада близу превезених 490 000  путника, очекујемо тог 500 000ог путника у најскорије време, за ког ће бити обезбеђене занимљиве награде. Идемо крупним корацима ка новим рекордима и надам се ка новим наградама и још бољим плановима“, рекла је Бојана Божанић, директорка ЈП „Голд гондола“ Златибор.

Многобројне активности су обележиле лето на гондоли попут параглајдинга, стреличарства, креативних радионица , вежби са Чиготом, тјубинга. Сваким даном и у току сваке сезоне запослени се труде да гондола добија неку додатну  вредност кроз друштвено одговорне активности, бесплатне или комерцијалне садржаје.  

„Од ове зиме кренуо је и занимљив јестиви сувенир, који се може конзумирати у нашим кабинама, а то је јединствени бранч у ваздуху. Чим крене снег, на међустаници ћемо имати и различите активности и такмичења на снегу“. 

Гондола неће престати да изненађује и да приређује незаборавне догађаје на златној траси, а то значи да ће госте и путнике увек очекивати нешто ново.