Државни прваци у сноуборду на пријему код председника општине Чајетина (видео)

Сноубордери Златибора са председником општине Стаматовићем

Сноубордери Златибора били су гости на пријему код председника општине Чајетина Милана Стаматовића поводом освајања титуле првака Србије у прошлој сезони.

Чајетински сноубордери су добрим наступима свих чланова клуба у различитим узрасним категоријама током 2022. постали државни прваци. Пулени тренера Кутлешића су учествовали на 17 трка у сезони које су се одржавале на Златибору, Старој Планини и на Копаонику. У клубу има око 30 чланова који се такмиче, највише су то деца школског узраста из општине Чајетина, али међу сениорима има и чланова из Ужица.

Тренер и оснивач удружења које се такмичи као клуб Марко Кутлешић се захвалио општини на помоћи јер као мали и нов спортски колектив немају велика средства из буџета општине Чајетина која су намењена за спорт. Такмичари и тренер су у ходу решавали проблеме, а очекују их летњи тренинзи снаге кроз бициклизам, а током зимске сезоне се ради на снегу. У плану је да неколико најбољих такмичара оде на додатне тренинге на глечере у Швајцарској.

„После 11 година смо дошли у просторије општине Чајетина као прваци Србије у сноуборду. Председник нас је примио, желели смо да му покажемо да године мукотрпног рада могу да доведу до успеха. Сноуборд је популаран спорт, треба код нас да се омасови. Тренирамо када можемо, када има простора због туриста на Торнику. Ове године смо тренирали на Златибору код школе на једној ливади. Имамо сарадњу са Скијалиштима Србије, али нисмо много тренирали јер није било снега па планирамо да идемо на околне планине,“

рекао је тренер Марко Кутлешић који ради и као наставник музичког, а током боравка у Америци је боље упознао сноубордерски спорт, па је пре 11 година своје знање о вожењу даске на снегу почео да преноси и младима у Чајетини.    

„Расположени смо за пријем нових чланова, сва су деца добродошла. Битно је да се сви друже и да буду спортски опредељени. До сада је била пракса да се нови чланови укључују до новембра, када креће такмичарска сноуборд сезона. Највише нам је потребан млађи узраст цицибана, од осам до 10 година, јер генерално у Србији нема те деце, па је у свим општинама потребно да се ради на томе како би се спорт омасовио.“

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић се захвалио младим сноубордерима на успесима које су направили и честитао на освојеном пехару државног првака рекавши да је битно што постоји разноврсност спортова како би деца могла да пронађу себе.

„У Србији се у фудбалу ретко кад шта освоји, а највише се средстава одваја за фудбал и фудбалере, а имате упоредо одбојку, ватерполо, појединачне спортове где се бележе врхуснки светски резултати, а некако не обраћамо довољно пажње на мање афирмисане спортове. Зато је још веће задовољство и њихов успех је и дражи јер овим спортовима и њиховим успесима стаје се у ранг са великим градовима, или испред њих. Показало се да су у малој средини деца и физички и менатално здрава и то је још једно велико задовољство.

рекао је Стаматовић и додао да се мора још више водити рачуна о спорту и даље улагати:  

„Ови успеси просто траже и захтевају да се уложи у спортове који су мање афирмисани. Ми према потребама и захтевима морамо да одговоримо и да улажемо и у те спортске садржаје и те спортске активности. Општина сигурно неће занемарити, запоставити нити заборавити њихове потребе,“

И у текућој години сноубордери Златибора су на корак од одбране титуле првака јер су поновили добре резултате од минулог новембра. Међу најбољим резултатима је и 16. место Валетине Милинковић на отвореном првенству Аустрије у дисциплини рејс што је био први наступ у овом рангу за златиборске сноубордере.