Дружење деце са писцем Весном Алексић (видео)

b

Деца из Основне школе „Димитрије Туцовић“ имала су прилику да се у просторијама библиотеке Љубиша Р. Ђенић друже са писцем за децу и младе Весном Алексић, која је написала више од двадесет књига и добила  најзначајније књижевне награде.

Књижевница Весна Алексић представила је своје књиге у библиотеци Љубиша Р. Ђенић и у разговору са децом чајетинске општине, истакла значај читања и књиге, која пружа нове авантуре сваком новом прочитаном страницом и може бити пријатељ, инспирација, учитељ. Основце је највише занимало шта књижевницу инспирише и подстиче на писање, како изгледа сам процес настанка књиге и које су њене омиљене књиге. 

"Неколико пута годишње по Србији идем где год ме позову и причам са децом о неопходности читања књига, о сусрету са универзалним духом. На децу оставља утисак то да виде свог писца. Сећам се мојих утисака када сам видела Мику Антића и то је слика која ми је остала за цео живот. Мој циљ је увек бар једно дете, када се заврши сусрет, једно дете нека прочита књигу и мисија је испуњена. Ту не треба очекивати велике цифре јер оне никад нису много значиле", 

Креативна радионица протекла је у живој и интерактивној атмосфери, коју ће деца дуго да памте и препричавају.

"Веома ми се допало то што сам имала данас прилику да упознам писца лектира које смо читали а и књига које лектира не обухвата. Ово је лепо искуство за све нас а много волим и књиге које ова књижевница пише", рекла је Ирина Ђуровић.

"Прочитао сам књигу "Каљави коњ" која ми се веома свиђа а и данас ми је било лепо током дружења са писцем", рекао је Ђорђе Аћимовић. 

Први роман за децу Месечев дечак изашао је 1994. у Српској књижевној задрузи и имао је три издања. За укупан допринос савременом стваралачком изразу у писању за младе Весна Алексић је добила Змајеву награду, 2004. године а у току је настајање и новог дела.