Други "Залет"

Фестивал „Залет“ који се по други пут одржава на Боровој Глави у галерији „Ковачевић“ и ове године је својим гостима и посетиоцима понудио богат програм. Осим изложбе слика посвећене академском сликару Живораду Жики Милошевићу, ових дана је нешто старија генерација имали прилику да се подсете а млађа да упозна, стваралаштво редитеља Јована Јовановића кроз његове филмове као и кроз разговор са самим аутором.

Фестивал „Залет“ су прошле године по први пут у галерији коју су наследиле од оца, академског сликара Божидара Ковачевића, сестре Ковачевић организовале са циљем оживљавања не само галерије на Боровој глави, већ и културних дешавања на том том подручју, па и шире. Ове године, радећи по истом систему али уз подршку општине Чајетина и техничку помоћ Спортског центра, Фестивал је уобличио свој карактер.

„Фестивал је замишљен тако да покрива све врсте уметности. Имамо филмски програм – ретртоспектива филмова Јована Јовановића. Ту је и сам режисер који данас има разговор са нашим филмским уредником Богданом Златићем... Пре фестивала почела је мала школа анимираног филма врло интересантна за децу; око 15-торо деце је долазило сваки дан и правили су цртеже и научили како да направе анимирани филм. То је водио наш стални пријатељ, сликар Зоранн Коки Алексић, који учествује и у музичком програму са сценско-музичким спектаклом," каже Славенка Ковачевић.

JazzJam

Сваке вечери организована је пројекција филмова редитеља Јована Јовановића са којим су о стваралаштву у старој Југославији и филмовима уопште, гледаоци могли разговарати. Синоћ је на реду био филм из 1971. године „Млад и здрав као ружа“ који је био дуго забрањиван а у којем је главна улога била поверена Драгану Николићу.

DSC_0250 (Medium)

„Чињеница да је филм јако добро примљен од стране публике је мени давала неку врсту сатисфакције и наде да ће нека нова генерација да филм прихвати, јер филм је био 35 година забрањен. То је рекорд у историји филма да неки филм буде толико дуго забрањен, као што је и пророчанство у том филму исто невероватно; ви немате филм са таквим пророчанством у историји светског филма. На крају филма он (главни глумац) каже: „Криминалци гину само у лошим филмовима. Надам се да ћемо се срести. Криминалац сам – ваша будућност“. присећа се тог времена и дешавања Јован Јовановић.

И ове године су, током трајања Фестивала, посетиоци могли да уживају у сликама сликара који је, очаран Боровом Главом, сликао његове пејзаже. У питању је изложба Живорада Милошевића. Такође је организована радионица „Хјумен дизајн“ као и базар уметничких рукотворина.У музичком делу програма гостовали су: електрични трио „Динамо музик“ и џез певачи Јелена Јововић и Бобана Ђорђевић. Фестивал „Залет“ се затвара сутра.

Мирјана Ранковић Луковић