Др Дарија Кисић Тепавчевић - зашто је трећи талас гори од претходних

Дарија Кисић Тепавчевић, министарка рада, запошљавања, борачких и социјалних питања рекла је да би вакцинисала себе и чланове своје породице уколико би се у скорије време у Србији појавила вакцина против короне.

- Наша земља је од почетка била у преговорима са свим водећим компанијама у свету које производе вакцине. Још ниједна вакцина није регистрована у земљи порекла, али се налазе у завршним фазама ове процедуре и оно што је сигурно јесте да ће вакцина у нашој земљи бити у примени када се региструје у земљи порекла, када се покаже да је безбедна и ефикасна и када прође све потребне процедуре у нашој Агенцији за лекове и медицинска средства и добије све потребне сертификате да је безбедна за употребу у нашој популацији.

Докторка Дарија каже и да је сада најлакше преношење корона вируса.

- Налазимо се у периоду године када је сезона респираторних инфекција и када је најлакше њихово преношење. Корона вирус који изазива болест Kовид 19 показао се као велики непријатељ човечанству. Прошло је више од годину дана откад нам је овај вирус познат, а пораст учесталости оболевања и умирања узрокован овом инфекцијом бележи се широм света. Прошле године у ово доба САРС-Ков-2 је био ограничен само на подручје Кине, а сада практично нема дела света где овај вирус није унесен. Овај вирус се преноси најлакшим путем преноса, тј. капљичним путем па лагано пронађе пут до осетљиве особе чим за то има услова. Често говорим да смо досадили људима јер месецима говоримо исто, а то је да ношење маске, физичка дистанца и избегавање окупљања остају и даље кључне мере против корона вируса и у томе смо сви сагласни. Нема чаробне формуле, цео свет, као и ми, чека вакцину.

Министарка је упоредила трећи пик корона вируса са претходна два и истакла да је специфичност код последњег та што се налазимо у сезони респираторних инфекција.

- Претходне године у овом периоду корона вирус био је ограничен само на Кину и у већину земаља је ушао када је сезона респираторних инфекција јењавала. Знамо да је код нас ушао 6. марта, када је сезона грипа већ полако почела да јењава. У овом последњем налету корона вируса специфично је то да је вирус сада у многим популацијама, а имамо све услове за његово масовно преношење. Вирус се понаша увек исто, налази пут до осетљивих особа, али једина специфичност сада јесте да је присутан у популацијама у моменту када је његово најлакше преношење.

  Извор: Блиц