Допринос развоју локалне заједнице кроз оснивање Фонда за мобилност младих (видео)

Након две године рада на промоцији програма „Путуј светом а не нетом“ и покретања заједничке идеје за формирање Коалиције за мобилност младих и локалних Фондова за мобилност, потписници Меморандума о сарадњи састали су се у Чајетини, у просторијама Библиотеке "Љубиша Р.Ђенић". Том приликом представљени су даљи кораци и идеје за сарадњу, али и конкретни предлози иницирања локалних фондова за мобилност младих.

Програм „Путуј светом а не нетом“ реализован је у оквиру два пројекта, са циљем повећања свести и нивоа знања, пре свега младих људи, о програмима који се односе на мобилност младих, а који су пројектовани и који постоје у разним програмима Европске уније.

„Србија је од 2019. године постала пуноправан члан Еразмус +, и ако није члан Европске уније, што је отворило велике могућности за младе људе, за институције образовања и културе, да кроз учешће у овом програму доста ствари ураде за средину из које долазе. Нама је циљ у овом програму да повећамо број актера који ће радити на његовој промоцији, али и да повећамо шансе младих људи (у овом моменту из Западне Србије) да учествују у овим програмима, на начин да их информишемо о томе, да их укључујемо у конкретне програме размена, а онда упоредо на локалном нивоу радимо предлоге корекција локалних политика за младе, које ће овај план и програм ставити да буде оперативнији“, каже Мирослав Тамбурић из организације ФОРЦА (Удружење Форум цивилне акције) Пожега.

Следећи корак, Тамбурићевим речима, је покретање иницијативе за оснивање локалних Фондова за мобилност од стране Коалиције за мобилност коју чине представници локалних самоуправа, установа, школа, удружења грађана и медија.

„У интересу нам је свима оснивање Фонда за мобилност младих, који би користили млади са територија општина које су потписнице генералног Меморандума о сарадњи. На тај начин развиле би се могућности да млади излазе ван граница Републике Србије, да користе различите ресурсе и да учествују у разменама у оквиру Еразмус+ програма под окриљем Темпус фондације, како би касније допринели сопственом личном развоју, посебно својим повратком допринели развоју локалне заједнице из које долазе“, истакла је Јагода Јеремић из Удружења грађана „Златиборски круг“.

Представници организације ФОРЦА изразили су задовољство што је Општина Чајетина, преко институција и удружења веома заинтересована за сарадњу, те је управо због тога покретање овог суштински важног корака симболично започело баш у овој локалној самоуправи. Подсећања ради, Удружење грађана “Златиборски круг“ пројекат “Путуј светом, а не нетом“, спроводи на иницијативу удружења ФОРЦА из Пожеге, који се реализује још у општинама Лучани, Нова Варош, Прибој и Ивањица, а финансира га Министарство омладине и спорта Републике Србије.

https://www.youtube.com/watch?v=hSzuC8aC-lg&feature=youtu.be Драгана Росић