Донација стручне литературе библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" (видео)

Књиге академика Лазаревића

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини добила је вредну донацију књига од професора Ратка Лазаревића истакнутог у области пољопривреде. Донацију чини стручна литература највише на тему сточарства.

Богат литерарни фонд од 37 књига које је академик Ратко Лазаревић писао током шест деценија рада наставиће свој живот у библиотеци у Чајетини.  Лазаревић је одлучио да ову стручну литературу поклони баш Чајетини јер је преопознао добру праксу, како на терену тако и у јавној политци, о чему је управо писао у својим књигама. Жеља му је да се тако оснажи и обогати српски сељак који је према његовим речима доказани стуб опстанка друштва.

Академик Лазаревић је доктор инжењерских наука и има богато искуство, био је руководилац производње на пољопривредном добру, потпредседник општине Лозница, професор на факултетима у Србији и иностранству, дугогодишњи директор Инсититута за сточарство као и министар пољопривреде у експертској влади Милана Панића 1992.

Преовлађујућа тема у књигама академика Лазаревића је сточарство, које је међу главним привредним гранама у златиборском округу, тако и у општини Чајетина. Тиме ће пољопривредни произвођачи имати прилику да дођу до корисних информација читањем литературе у чајетинској библиотеци.

Након предаје књига, професор Лазаревић је посетио изложбу поводом јубилеја 120 година библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. Међу бројним признањима и одликовањима која је добио за свој рад, Лазаревић је и добитник плакете „Димитрије Туцовић“ коју додељује општина Чајетина.