Домаћинство Миловановић - засад малина стар 25 година (видео)

m

У западном делу Србије пољопривредници ових дана имају пуне руке посла. Након паузе током зимских месеци кренуло се са припремом малињака за овогодишњу сезону. 

Искуства у гајењу малине, произвођачи домаћинства Миловановић, надомак Чајетине, стицали су током 25 година практичног рада и сталне бриге да се постигне добар род. Чим прођу мразеви креће се са обрадом малињака који се простире на површини од 40 ари али с обзиром да се ове године зима одужила већина радова релативно касни.

„Кад спадне снег прво крећемо са везањем, затим са сечењем вишкова накоч чега се и износи, фино грабљење, фрезирање, копање обавезно , прскање редовно и закидање заперака је обавезно. Једноставно у све морате да се удубите, од првог везања до брања, јер ако све одрадите а не успете да оберете цео род, онда као да ништа нисте ни урадили", рекла је Гордана Миловановић, власница малињака.

Додатни проблем малинарима представља и снег који је пао у овим априлским данима а колике су последице знаће се у наредном периоду. 

„Лома је имало од снега али шта је ту је, гледаш која је здрава и везујеш је. Углавном оне које су остале у усправном положају преко зиме су и смрзле. Сваке године ми имамо пролећне снегове, дешавало се да падне и у мају и поломи оне које су везане али опаснији је минус када долази до смрзавања и једино решење је добра прихрана која је и скупа“.

На приче да ће откупна цена малине бити од 600-800 динара Гордана и њена породица не обраћају пажњу јер су навикли на вишегодишње осцилације и имају срећу да новац од малињака није једини приход у домаћинству. За радну снагу се довијају на разне начине а број радника зависи од приноса у току сезоне.