Додељени кључеви станова за 12 избегличких породица (видео)

Представницима дванаест породица избеглих и расељених лица, са боравиштем на територији општине Чајетина, уручени су кључеви станова. Новоформирана стамбена зграда у улици Очка Гора 1 биће ново боравиште за породице које су пре скоро три деценије напустиле домове у Босни и Херцеговини и Хрватској, а све до сада су углавном становале у колективним центрима.

-Сећам се када смо овде људе дочекивали у мотелу "Ловац" када су долазили из Горажда. То је било пре скоро тридесет година, можете замислити колико је то не само стрпљења, већ мука које су морали у животу да прођу како би добили ове кључеве - рекао је комесар за избеглице, Владимир Цуцић.

Пројекат подизања ове стамбене зграде започет је још 2007. године, када је додељена парцела за изградњу. У оквиру Регионалног стамбеног пројекта четири земље региона, станови су урађени уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а осим главног финансијера, Европске Уније, ту су још Сједињене Америчке Државе, Немачка, Швајцарска, Италија, Норвешка, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Мађарска, Румунија, Чешка и Словачка.

-Желим пуно среће и успеха породицама које се усељавају у нове станове и да вам се више никада не понови оно што сте преживели. Захвалност свим донаторима и извођачима радова. Све ово служи на понос држави Србији и малој локалној самоуправи, каква је Чајетина - рекао је председник Општине, Милан Стаматовић.

Према речима комесара за избеглице, Владимира Цуцића, када се реши стамбено питање за још педесетак појединаца, на територији Чајетине више неће бити расељених лица без сопственог крова над главом. Према његовим речима, до сада је у Србији већ дато око 22.800 трајних решења за куће, монтажне куће или станове за избегла и расељена лица.

https://www.youtube.com/watch?v=bHOQ0n7cO-g [easy_image_gallery gallery="204"] И. Јанковић