Ђурић: Златибор лидер у спортском туризму

Након недавног преузимања власништва над Спортско туристичким центром "Златибор", Општина Чајетина има у плану да настави улагања у овај објекат за који се интересују многе спортске екипе ради спровођења припрема. У плану је израда пројекта реконструкције система грејања, које ће радити на принципу соларних плоча и топлотних пумпи, чија уградња ће бити извршена током лета. Интересовање за припреме спортских екипа је велико тако да су резервације за пролећне и летње месеце већ изашле. То је по речима заменика председника Општине Чајетина Арсена Ђурића добар показатељ да ће овај комплекс радити профитабилно.

„Интерес општине Чајетина је био да купи халу пошто је постојала опасност да ће бити затворена јер је већ дуги низ година била у стечају. Златибору то није одговарало па смо купили халу и сигуран сам да ћемо са неким мањим улагањима побољшати услове за припреме и боравак спортских екипа у овом центру. Одмах поред хале налазе се и фудбалски стадиони, тако да ћемо имати одличне услове за припреме спортских екипа. Оно што је у дугорочнијем плану јесте изградња базена, који би био и градски али и базен који ће користити спортисти за припреме. Када све то заокружимо мислим да такав центар неће постојати у Србији“, додаје Ђурић.

Да ли ће овај објекат бити у власништву неког јавног предузећа, установе или ће самостално пословати, Ђурић каже да је извесно да ће то бити посебно предузеће, с обзиром да ће пословати по комерцијалним принципима, односно неће имати никакве субвенције и дотације од стране Општине, већ ће морати да се финансира самостално. Ђурић каже да оно што тренутно недостаје су фудбалски терени:

„Ми имамо осам фудбалских терена који се користе за припрему спортских екипа. То је недoвољно, с обзиром да имамо велике капацитете, а Златибор има и изузетно повољну климу за спортске припреме. Сасвим је сигурно се у наредном периоду мора градити још фудбалских терена како би могли да примимо све екипе које су заинтересоване да дођу на припреме. Али, већ сада смо лидери у Србији када је у питању спортски туризам. Међутим, потрудићемо се да направимо још неколико терена како би се нашли на европској и светској мапи туристичких центара за припреме спортских екипа“.

Куповина спортске хале на Златибору као и проширење спортске хале у Чајетини и испуњавање одређених стандарда које до сада није имала, отвара могућност организације такмичења и манифестација међународног карактера, закључује Арсен Ђурић.

Драгана Росић