Ђаци осмог разреда данас завршавају школску годину

Ђаци осмог разреда данас завршавају школску годину, а полагање завршног испита, мале матуре, предвиђено је за 14., 15. и 16. јун. За ученике од првог до седмог разреда школска година се завршава 13. јуна.

Данас је последњи школски дан за ученике осмог разреда. За њих већ сутра почиње распуст, али ће до полагања завршног испита и даље имати обавезу да долазе у школу, због спровођења припремне наставе. Иначе, припреме осмака су почеле у другом полугодишту, а наредне две седмице биће интензивиране.

„Ученици имају збирке за припремање завршног испита, математике, српског језика и за комбиновани тест. Наравно, они могу да користе и уџбенике од петог до осмог разреда. Што се тиче полагања завршног испита, он креће 14. јуна, када се полаже српски језик, 15. јуна се полаже математика, а 16. је комбиновани тест. Завршни испит, као и наредних година почиње у 9 часова“, каже Иван Митић, заменик директора основне школе „Димитрије Туцовић“ Чајетина.

Тестови се полажу у матичним основним школама, где ће 18. јуна на огласним таблама бити објављени и прелиминарни резултати. Након пријема жалби (19. и 20. јуна), 23.јуна биће објављени коначни резултати. Затим следи попуњавање листе жеља.osmaci 1

„Попуњавање листе жеља врши се у нашој школи. 24. и 25. јуна. Ученици треба да дођу заједно са својим родитељима и да уз присуство одељенских старешина попуне листу жеља. Листе жеља излазе 26. јуна, након чега ученици могу уложити примедбе. Коначна листа жеља биће објављена 28. јуна“, објашњава Митић.

Крај основног образовања ученици основне школе „Димитрије Туцовић“ озваничиће 10. јуна, за када је заказано другарско вече.

Данас је задњи школски дан и за матуранте средњих школа. Остали средњошколци школску годину завршавају 20. јуна.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs