Централна манифестација обележавања 10. Светског дана велнеса у Србији биће одржана на Златибору у суботу, 12. јуна,  у организацији Кластера здравственог велнес и СПА туризма Србије а под покровитељством Општине Чајетина, и у сарадњи са Спортским савезом Чајетина и предузећем Голд Гондола Златибор.  Главна тема овогодишњег скупа је очување психичког и физичког здравља деце и одраслих у периоду током и након пандемије.

Програм стартује у 10 часова на почетној станици Гондоле а подршку присутнима ће дати параолимпијац Александар Радишић, као и чланови спортских клубова и чланица Спортског савеза Чајетина. Лекари, нутрисциониста и психолог Института Чигота ће присутнима давати савете из области очувања психичког и физичког здравља током и после пандемије. За све присутне биће организована “Златиборска шетња”.

Фокус Светског дана велнеса ове године је на постковид програму опоравка и преузимању одговорности за сопствено физичко и ментално здравље. У оквиру организованих програма, стручњаци из различитх области ће пружати савете, који се крећу од исхране и вежбања до научних достигнућа у борби против патогена и јачања здравља.

Према студијама, млади од 16 до 24 године су најосетљивија група код које се јавља осећај усамљености, посебно они који су стидљиви и затворени у себе, а Ковид-19 је само погоршао ситуацију. Зато им је потребан боравак у природи, на чистом ваздуху, здрава исхрана, дружење…

– Србија, са својим природним богатствима, бањским и климатским лечилиштимам има идеалне услове за организацију и реализацију таквих програма – каже Наташа Ранитовић, амбасадор Светског дана велнеса за Србију.

Поред организованих програма у Србији, Светски дан велнеса биће организован широм света, а директно укључење у 12 часовни програм уживо имаће учесници из 35 земаља.