Данас се слави светац доброте - Јован Милостиви

Српска православна црква и верници данас славе Јована Милостивог, чувеног по доброчинству. Због тога се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко вам затражи помоћ.

Свети Јован Милостиви рођен је на Кипру у кнежевској породици и од детињства је васпитаван као хришћанин. Имао је породицу, али су му рано умрли и жена и деца, и он је остао сам.

Чувен је због милосрђа и благочешћа. Јован је изабран за патријарха александријског у време цара Иларија и управљао је Црквом десет година као истински пастир и чувао је од незнабожаца и јеретика.

Био је узор кроткости, милосрђа и човекољубља и говорио је: „Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер је то право благородство“.

Његово милосрђе и доброта били су главна одлика његове личности, па је мислио да Бог не може послушати њега ако он не послуша и не помогне убогима и невољницима.

Забележено је и да се једном патријарх Јован сетио речи Христове: „ако принесеш дар свој к олтару и онде се опоменеш да брат твој има нешто на те“, те се онда сетио и да један од клирика ту у цркви има злу вољу на њега. „Он брзо остави свете дарове, приђе томе клирику, паде му пред ноге и замоли за опроштај. И тек када се измири с тим човеком, врати се ка жртвенику“.

Једном опет, идући цркви св. Кира и Јована догоди се да га срете нека удовица и поче да му говори о беди својој. Пратиоци патријархови осетише досаду од дуга жалбовања женина, па ће рећи владици, да пожури у цркву на службу, и после службе може чути ту жену.

Одговори им св. Јован: „А, како ће сад Бог мене послушати, ако ја њу не послушам?“ И не хте се кренути с места док не чу удовичину жалбу до краја.

Када су Персијанци кренули на Мисир патријарх је отпловио на Кипар, али се на путу разболео и у свом родном месту на Кипру преминуо 620. године. Нјегове мошти пренете су најпре у Цариград, потом у Будимпешту и најзад у Пресбург.

Јована Милостивог обележавају све хришћанске цркве и сматрају га свецом доброте. Због тога се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко вам затражи помоћ.

  Извор: Мондо