Данас је Светски дан детета

s

Данас се у целом свету, и у Србији, обележава Светски дан детета.

Светски дан детета обележава се 20. новембра сваке године како би се нагласила важност права детета и подигла свест о потребама деце широм света. Овај дан представља прилику да се подстакне активизам и акција усмерени ка унапређењу добробити, заштите и права деце.

Датум 20. новембра је значајан јер је на тај дан 1959. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Декларацију о правима детета. Десет година касније, 20. новембра 1989. године, усвојена је Конвенција о правима детета (ЦРЦ) која је прва свеобухватна међународна конвенција која дефинише права детета. Ова конвенција поставља основне стандарде за права детета, укључујући право на образовање, здравствену заштиту, заштиту од злостављања и експлоатације, право на игру и слободу изражавања мишљења.

Циљ Светског дана детета је да се скрене пажња на важност поштовања и унапређења ових права, као и да се подстакну друштва широм света да препознају улогу деце у изградњи бољег света за све. Фокусирање на децу значи улагање у њихово образовање, здравствену заштиту, заштиту од свих облика злостављања, пружање сигурног окружења за раст и развој, као и подршку за остваривање њиховог пуног потенцијала.

Током Светског дана детета, организације, владе, невладине организације и појединци широм света организују различите догађаје, кампање и активности како би привукли пажњу јавности на питања која се тичу деце. Ово може укључивати образовне програме, кампање подизања свести, донаторске акције, спортске догађаје, уметничке перформансе и још много тога. Циљ ових активности је да се подстакне друштво да се ангажује у заштити и унапређењу права деце.

Светски дан детета такође пружа прилику да се истакне потреба за решавањем глобалних проблема који утичу на децу, као што су сиромаштво, образовне неједнакости, насиље, здравствене неједнакости и многи други изазови са којима се деца суочавају широм света.

Овај дан није само подсећање на права деце већ и прилика да се свет подсети да су деца будућност света и да је од суштинског значаја улагати у њихову добробит и подршку како би постали здрави, срећни и продуктивни чланови друштва.