Данас је Свети Сава и широм Србије се обележава школска слава

Свети Сава

Српска православна црква 27. јануара слави дан свог утемељивача, државе и школства - Светог Саве. Савиндан се обележава у свим школама у Србији и Републици Српској као радни, али ненаставни дан - школска слава. У чајетинској општини школе су, због епидемиолошке ситуације,  овај дан такође обележиле без присуства ученика, ломљењем славског колача уз службу свештеника. 

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и први српски архиепископ.

Многи домови Савиндан славе као своју крсну славу па ће данас широм Србије бити весело како у кућама домаћина, тако и код оних који иду у госте. Осим овога, Свети Сава је заштитник свих школа у којима ће се организовати приредбе и прославе у част великог просветитеља.

Иако је дан Светог Саве такозвано црвено слово, на Светог Саву за кућне послове углавном важи контра од онога што је уобичајено на велике празнике. Баш зато што се стока у старо време пуштала сама на испашу, сматрало се да домаћин Савиндан треба да искористи за све битне кућне послове. Тако се у неким крајевима Србије сматра да данас жене смеју да раде кућне послове, а чак је пожељно да се обави и велико спремање.

Сматра се и да деца на Светог Саву треба да науче нешто ново, макар неку нову песму, јер ће се у супротном улењити и неће довољно напредовати целе године.