Данас је први дан Божићног поста (видео)

Шестонедељним Божићним постом верници Српске православне цркве припремају се за празновање рођења Исуса Христа. И сам син Божји постио је 40 дана и ноћи пре почетка своје проповеди о доласку царства Небеског.

https://www.youtube.com/watch?v=IhUvf9OH6-I&feature=youtu.be

Божићни пост традиционално почиње 28.новембра. Међутим, верници који редовно посте средом и петком пост започињу данас. Божићни пост не односи се само на телесно уздржање, већ подразумева и труд душе у молитвама и врлинама и уздржавање до сваког злог дела, речи и мисли.

"Хришћански православни начин живота је много више од уздржавања од хране. Обилно узимање хране и љубав према храни јесте страст као и свака друга  коју човек на жалост има и поседује као што је и страст према пороцима-алкохол, дуван... Уздржавање од хране у контексту поста треба да има за циљ да нас подсећа и опомиње да како се уздржавамо од хране треба да се уздржавамо и од других ствари које штетно делују на нашу душу, углавном не користе на добро. Тако да у том физичком смислу сваки пост има за циљ да нас опомиње и подсећа да одрицајући се неке врсте хране уздржавамо се и од неких других ствари како би мало више порадили на очишћењу своје душе и свога тела", каже јереј Петар Лазић.

На Бадњи дан, уочи Божића, испред новоизграђене цркве брвнаре у Алином потоку, са почетком од 16 часова, по први пут служиће се вечерња служба са паљењем бадњака док ће у Чајетини, како је то и претходних година био обичај, вечерња служба, заједно са паљењем бадњака, почети од 18 сати. Прва Божићна поноћна литургија почеће у поноћ а ујутру од 8 часова биће служење друге Божићне литургије.

"Желим благословене и благе ове предстојеће дане, да у здрављу и хришћанској божићној  радости дочекамо његово рођење и да се сви заједно обрадујемо том заиста посебном дану и празнику", додаје старешина храма у Чајетини.

Божићни пост је, по начину исхране, доста блажи од Васкршњег; риба је дозвољена сваког викенда, на Ваведење Пресвете Богородице као и на Никољдан. Уље и вино су дозвољени свим данима осим понедељком, средом и петком који се посте "на води".

Данка Миловановић