Дан здраве хране обележен првом радионицом Црвеног крста и Дома здравља Чајетина (видео)

п

У сусрет обележавању Светског дана здраве хране представници Црвеног крста и Дома здравља Чајетина посетили су вртић „Невен“ у Шљивовици. Малишани су овом приликом послушали предавање о значају здраве исхране за раст и развој, али и узели учешће у припремању здравих напитака.

Поводом Светског дана здраве хране који се обележава 16. октобра, Црвени крст Чајетина у сарадњи са патронажном службом Дома здравља у Чајетини, посетиће све вртиће на територији општине, са циљем да промовише здраву храну и здраве начине живота. Прва радионица одржана је у вртићу у Шљивовици где су деца имала прилику да учествују у припреми и дегустацији шејкова од воћа, млечних производа и других здравих намирница.

"Радионицама ће присуствовати око 213 деце из вртића и око 200 ученика другог разреда ОШ "Димитрије Туцовић". Веома је важно да деци, још у раном периоду одрастања, укажемо на важност здраве и редовне исхране поред којих је једнако важна и физичка активност како би превентивно деловали на гојазност и друге болести које могу настати у недостатку адекватне исхране", рекла је Сања Милосављевић, Црвени крст Чајетина. 

Здрава исхрана подразумева редовне оброке, правилан избор врсте намирница и начин њихове припреме. А шта је то што наши малишани највише воле да једу?

"Волим да једем воће а највише банану", каже Лука.

"Ја волим здраву храну и витамине. Битно је да се хранимо здраво како бисмо порасли велики и били јаки и снажни", каже Теодора.

Наредне недеље планирано је да се радионице одрже у Чајетини, на Златибору, у Мачкату, Кривој Реци, Сирогојну и Рожанству а све у циљу одржавања континуитета у обележавању датума који се односе на развој здравих животних стилова.