Да живот буде сладак као мед (видео)

маја

Маја Јаворац из Љубиша, од ове године је председница Удружења пчелара „Златибор“ Чајетина. Аиктивно се бави пчеларством десет година, али су јој  љубав према овом занимљивом и захтевном послу пренели деда и отац. 

Чајетинско удружење има 110 чланова, а седам од њих су жене. На питање да ли је необично да се жене баве пчеларством и колико је, у ствари, тај посао захтеван, Маја каже да је љубав та која нас опредељује.

„Сваки посао је на свој начин тежак, али ко га воли – може и да га ради. Јесте необично да се жене баве тиме јер су га, некако, више мушкарци радили, али љубав је та која нас за нешто опредељује. Ко се бави пчеларством, тај мора волети пчеле." 

У бављењу овим послом, бенефити се могу очекивати тек после дуже година. Зато онима који хоће да крену у пчеларство, Маја препоручује стрпљење.

„Морају да прођу године да би се остварио приметан добитак. Понекад се доста изгуби, мора да се пуно уложи у посао, али најважније је  да се воли. Има оних који почну, па после неколико година одустану. Ја им увек кажем: немојте одустајати. Дешавало се и нама да одемо у минус, али онда пружим још мало више љубави пчелама и оне узврате медом.“

У послу са пчелама велика јој је подршка супруг, али и колеге из Удружења.
 „Да није њих, не бих све сама успела“.

Председница чајетинског удружења каже да млади пчелари добијају драгоцену помоћ  од државе, али пре свега  од општине Чајетина.

„Све што купују а што је потребно за пчеларство, држава враћа ПДВ. Општина регистрованим пчеларима пружа новчану помоћ у износу од 1000 динара по кошници, организује превоз пчелара на сајмове и друго.“

Посете сајмовима су такође битне, објашњава Маја Јаворац, због стицање знања кроз разговоре о искуствима старијих пчелара, као и стварања веза које су важне за даљи рад са пчелама, али и за касније лакше пласирање производа. На пијачној тезги на Златибору Маја, која има 400 кошница,  држи своје лековите производе: мед ливадски и багремов, препарате који помажу у чувању здравља а препоручују се против бронхитиса, анемије, за имунитет и слично.
Овогодишњи сајам меда на Златибору биће одржан у августу, чему се посебно радује јер ће тада, као домаћини, моћи да угосте своје колеге из других удружења из Србије, Републике Српске, Црне Горе...

Људи су заинтересовани за куповину, понајвише туристи, јер домаћи народ већ има свако свог златиборског пчелара од којег купује мед, сигуран у то да је прави.

Да ли је пчеларима „живот сладак као мед?“ питамо за крај разговора кроз шалу.
„Јесте. Јер, кад идете са пчелама, кад чујете тај њихов зуј, осетите њихову енергију, буде то слатко,“ рекла је за Златибор прес Маја Јаворац .