Чувари традиције (видео)

јаја

Музеј на отвореном „Старо село“ у Сирогојну и ове године уочи Васкрса угостио је децу из вртића и школе у Сирогојну, направивши радионицу бојења васкршњих јаја. 

Чувар традиције, Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно, посебну пажњу посвећује очувању традиције и обичаја који су везани за одређене празнике. Тако су и овог, предваскршњег дана, угостили децу из вртића и школе у Сирогојну како би заједно, у лепом расположењу које и дликује празнику као што је Васкрс, исказала маштовитост у бојењу јаја.

„Код нас, у Музеју, већ традиционално се раде реконструкције обичаја и празника народних, верских. Ове године имамо традиционално фарбање јаја у домаћинству на огњишту, и овде на радионици са децом. Ови старији фарбају цртеже јаја а после ће пробати да пренесу тзо на права јаја, а ови млађи вежбају и боје јаја која смо им одштампали на папиру“, каже  Драган Цицварић, виши кустос Музеја.

Деца су се лепо забавила и, спрам свог узраста, показала вештину у бојењу јаја, а захваљујући неговању оваквих обичаја, малишани ће, растући, постати нови чувари традиције. 

МРЛ