Бронзани Радишић: "Велика част!"

Радишић на победничком постољу у Паризу

Параатлетичар са Златибора Александар Радишић направио јe највећи успех у каријери освајањем бронзане медаље на Светском првенству у Паризу чиме је обезбедио пласман на Параолимпијске игре које ће се наредне године одржати такође у престоници Француске.

Радишић је у дисциплини бацање чуња остварио трећи резултат са даљином личног рекорда од 31,88 метара и тако дошао до највредније медаље у својој каријери.

"Презадовољни смо остварњним резултатом, мој тренер Ивана Зубер и ја, задовољни смо медаљом, пласманом на Параолимпијске игре, и самим одласком на Светско првенство, велика част за мене, ово је моје прво светско првенство и прва медаља са светског првенства".

Радишић је имао проблема на самом такмичењу јер је морао да промени чуњеве и каже да временски услови на стадиону нису ишли на руку такмичарима:

"Било је доста топло на стадиону, дувао је јак ветар - 45 километара на сат, а дувао је у груди, што нама спортистима није ишло у прилог".   

Такмичење на стадиону Шарлети протекло је у знаку Србије јер је прво место у овој дисциплини освојио Филип Граовац са даљином 32,72. Сребро је освојио Мексиканац Марио Рамос. Радишићева бронза је једна од пет медаља српске шесточлане репрезентације коју су још освојили Сашка Соколов и Немања Матијашевић.

"У мојој дисциплини било је седам такмичара, значи првих седам на светској ранг листи и такмичење је било врло занинљиво јер до самог краја се није знало ко осваја медаљу. Ја сам имао срећу да колега из моје репрезентације Филип Граовац освоји златну медаљу, ја сам узео бронзу и доказали смо донекле да је ово ипак српсдка дисциплина и да настављамо неки тренд који су нам задали наше бивше колеге, Жељко Димитријевић који је рекордер у овом спорту и Милош питић који нажалост више није са нама, тако да мислим да смо се са овим успехом, односно са две медаље и две српске заставе на постољу у Француској донекле одужили њима". 

Вести о успесима наших параатлетичара на највећој светској смотри у параатлетици веома су обрадовале златиборски крај, нижу се честитке и позитивне реакције са свих страна, а како каже Радишић и медијска пажња била је на високом нивоу.

"Не само ја, већ и остали такмичари добијали су огромне честитке без обзира да ли су били са медаљом или не и морам да похвалим медије који су то стварно испратили много више него прошлих година, конкретно причам о Чајетини и Златибору где су сви пренели  информације у право време и са правом информацијом где сам добио огромну подршку,"

каже златиборски спортиста који се захвалио свима на подршци: 

"Велику заслугу има мој тренер Ивана Зубер, али имао и одличан тим који нас је подржао, пре свега општина Чајетина на челу са предсњедником Миланом Стаматовићем, Туристичка организација, Голд гондола, Физио Златибор, који су имали великог удела на мом опоравку од повреде, затим хотел Олимп Туристичко рекреативни центар. Ово није само моја медаља, ово је медаља свих нас, а ја сам само имао срећу да је окачим око врата"

Пред Радишићем су две недеље паузе и заслуженог одмора, након чега ће почети са припремама и јачим тренинзима од септембра како би био спреман за параолимписјке игре које ће бити одржане у августу 2024.