"Библиотеке на интернету током пандемије COVID-19" (видео)

У организацији INternet CLUB-а и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", данас је одржан стручни скуп у просторијама Библиотеке  у Чајетини, под називом "Библиотеке на интернету током пандемије COVID-19". У три дана трајања, библиотекари ће покушати да, кроз размену искустава, направе пресек стања нове реалности у раду библиотека где се показало колико је дигитализација библиотека постала како потреба, тако и добро решење посебно у условима које је наметнуо ковид 19.

https://www.youtube.com/watch?v=9Fz-wjAR9_4&feature=youtu.be

Други дан стручног библиотечког скупа у организацији INternet CLUB-а и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", одржан је у просторијама чајетинске библиотеке. Уз примену свих мера здравствене заштите, скуп је отворен у складу са темама и циљевима које је од почетка свог постојања и рада поставио  Интернет клуб, а то је комуницирање путем интернета. Тако је и поздравну реч, након председника овог клуба, Мирка Марковића , дао  путем  видео линка Дејан Масликовић, Помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и Дејан Ђукић, директором РНИДС-а.  О томе како су се библиотеке у Србији сналазиле у време пандемије, Марковић је рекао:

"Овај семинар уз стручну помоћ Педагошког факултета у Сомбору - катедре за библиотекарство, покушава да да научно тумачење и све сабере на једно место и одатле да закључке и смернице шта и како даље, шта је добро а шта је мање добро, јер то је ново у окружењу у којем ће библиотеке морати да раде. Са друге стране, није случајно што је скуп на Златибору јер је ове године библиотека у Чајетини добила награду за ВЕБ библиотеку и већ има четири програма која су одрађена елелктронски која су присутна у јавности, у медијима. Када имамо покровитеља као што је Регистар националних домена Србије, који покушава да на интернету направи да библиотеке у Србији буду на српским абдоменима, ми учинимо све да систематизујемо и дамо научну дефиницију шта и како даље ", каже  Мирко Марковић, председник УО Интернет клуба.

У ових шест месеци ванредне ситуације када су библиотеке радиле скраћено радно време а комуникација са читаоцима уз обострани опрез била сведена на минимум, показала је колико је књига драгоцена и колико недостају и неки други културни  садржаји које библиотеке омогућавају.

"Читаоцима је најпотребнији физички додир са књигом и физички сусрет са библиотекаром. Јер је реч на неки начин и утеха, и информација, и смерница шта и како даље. Уз сва ограничења: маске, узимање књига након 72 сата од најаве итд , су у ствари део који  употпуњује  оно што је дигитално, што је електронски (као што су дигиталне изложбе, социјалне и друштвене мреже...) које су у функцији да се замени нешто, и подвлачим: замени, нешто што је право", истакао је Марковић.

Гости стручног скупа били су представници библиотека Ужица, Лазаревца, Београда, Пријепоља, Зворника, Малог Црнића, Сопота, Љига, Винковаца... Трећег и завршног дана биће представљен интернет портала www.covid19.bibioteke.org.rs  , а потом ће бити и додељени сертификати о учешћу.

Мирјана Ранковић Луковић