Библиотека "Љубиша Р. Ђенић": Успешна и у својој 115. години (видео)

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине је и у својој 115. години радила  успешно, на радост грађана Општине, али и посетилаца . У 2019. години приновила је 1 700 књига различитих жанрова па не чуди да је, према подацима, сваки  5. становник насељеног места Чајетина, а сваки 18. житељ општине , њен  члан.

https://www.youtube.com/watch?v=F8sm3dqDv_s

Место највећег броја културних збивања у оштини Чајетина, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић", иза себе оставља још једну успешну и садржајну годину са мноштвом одржаних промоција, изложби, представа и других манифестација доличних овој установи културе.

"Ми смо радили по усвојеном Програму рада и можемо слободно рећи да смо остварили све своје планове. За наш успешан рад заслужни су најпре СО Чајетина као наш оснивач и финансијер, затим добра организација и заједнички, колективан рад свих запослених у Библиотеци. Ја бих кренула најпре од основне библиотечке делатности, а то је сакупљање, чување и дистрибуција књиге.  Библиотека је овегодине приновила укупно       1 700 књига и то средствима из буџета, откупом Министарства културе и поклонима. Осим тога, ми смо својим корисницима обезбеђивали дневну и недељну штампу и 27 часописа," каже Снежана Ђенић, директорка Библиотеке у Чајетини.

Укупан број чланова Библиотеке у овој години достигао је бројку од 680 што говори да је сваки 5. становник насељеног места Чајетина, а сваки 18. житељ општине , њен члан. Осим  неговања читалаштва, запослени у Библиотеци потрудили су се да и у овој години организују бројна збивања поштујући укусе и жеље својих суграђана.

" Ја увек наглашавам да су неке од тих наших манифестација постале већ традиционалне, а да смо ми постали по њима чувени не само у Србији већ и у суседним земљама. То се односи најпре на наш Летњи улични ерски кабаре чији је основ наш специфични ерски хумор који је уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа и тако препознат као део културног идентитета српског народа. Ми смо били мишљења да би оваквих манифестација требало да буде и више тако да смо пре две године организовали по први пут Фестивал пољског цвећа којим се наша библиотека укључује у реализацију пројекта хортикултурне библиотеке Србије".  

 Што се тиче издавачке делатности коју библиотека "Љубиша Р.Ђенић" негује, у овој години у њеној едицији изашло је пет наслова од којих су неки презентовани на Београдском сајму. Оно по чему ће  ова година ипак остати упамћена,   јесте  отварање огранка библиотеке у Културном центру на Златибору.