Бесплатна овера докумената код нотара за упис у средње школе и факултете

Јавни бележници Србије позвали су грађане да у њиховим канцеларијама благовремено обаве бесплатну оверу докумената потребних за упис у средње школе и факултете, с обзиром на то да је досадашња пракса показала да се стварају значајне гужве у последњим данима пред упис, саопштила је Јавнобележничка комора Србије.

Оверу фотокопија сведочанстава и диплома неопходних за упис у средње школе, као и за први упис на факултет, јавни бележници обављају бесплатно у свих 197 канцеларија широм Србије, током радног времена - сваког радног дана од 9:00 до 17:00 часова.

Јавни бележници, иначе, не наплаћују ни оверу докумената за потребе конкурса за пријем у установе ученичког и студентског стандарда, као ни за потребе конкурса за коришћење ученичких и студентских стипендија и кредита.

Поред овере ових докумената, код јавних бележника бесплатно се обављају и овере неопходне за упис у предшколске установе, као и за упис у основну школу.

Оверу потписа и преписа или фотокопија у Србији од марта 2017. године раде искључиво јавни бележници, осим у местима где јавних бележника још нема.

У овом тренутку, нису именовани још јавни бележници за подручја четири основна суда - Димитровград, Књажевац, Мајданпек и Сјеница. У тим местима, овера се и даље може обавити у судовима.

Од 2017. године до данас, јавни бележници су обавили више од пола милиона бесплатних овера докумената, чиме су грађанима уштедели око 180 милиона динара, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг