Баштина са душом (видео)

марамица

У Музеју на отвореном "Старо село" Сирогојно  отворена је изложба  под називом "Говор душе" ауторке Дијане Ристовић, музејске саветнице Народног музеја Ужице. Изложбу чине специфични предмети, ручне преслице и марамице са навезеним стиховима који су настали деловањем руку што је често био "одраз нашег срца, наше душе".

Колико брзо  може да се отипка пар реченица у СМС поруци? И колико се дуго чека одговор на њу? Генерацијама које не пишу писма и којима је, углавном, свако ко има мобилни телефон брзо доступан, скоро да је несхватљиво некадашње ишчекивање поште, а још мање идеја да се љубав може изразити везом на марамици, или – направљеном и маштовито изрезбареном  преслицом. Да је тако некада било говори изложба „Говор душе“ која је јуче отворена у Музеју „Старо село“ у Сирогојну.

"Преслице овде нису приказане као справе за обраду вуне, већ као дар љубави. То јесте, мушкарци су своју приврженост, љубав, симпатију према девојкама, будућим женама, као и  сестрама, приказивали путем ових преслица које су украшавали разним орнаментима, огледалима... Ту имамо и зооморфне и антропоморфне и вегетативне орнаменте. Девојке су младићима, уместо писма, везле марамице са љубавним порукама и то су им предавале као свој израз љубави", објашњава ауторка изложбе, музејска саветница у Народном музеју Ужице, Дијана Ристовић.

Ако се узме у обзир да је писменост почетком 19.века била више привилегија имућних,  на изложеним везеним марамицама још више долази до изражаја јачина жеље и уложени труд  девојака и жена да достојно дарују драге особе. Оне су биле и начин уметничког изражавања, као и преслице које су такође откривале личност и креативност онога ко их је резбарио. 

Питали смо младе посетиоце Музеја, ученике школе у Сирогојну, шта мисле о изложби. Били су изненађени овим видом комуникације, незамисливим у данашње време. Неки су имали прилику да преслице и везене марамице виде код својих бака, а вез је остављао на девојчице посебан утисак због лепоте и прецизности везених слова обликованих у реченице и читаве песме. Мало старији кажу да су она времена имала "више душе" јер је све текло спорије за разлику од данас, да је било чекања и чежње, као и неизвесности.

Предмети на овој изложби прикупљени су од стране Народног музеја Ужице из скоро свих крајева златиборског округа. Ипак, сама идеја за ову изложбу „са душом“ потекла је од музејске саветнице, Дијане Ристовић. Да није оваквих поставки,генерације које долазе остале би сиромашније за једно искуство из прошлог, али опет не тако давног времена. У приказаним предметима су уткане поруке љубави, у њима је срж фолклора овог народа, култура изражавања, дух времена који обитава у нашим генима. 

Мирјана Ранковић Луковић