Апел КЈП "Златибор" и комуналне инспекције општине Чајетина (видео)

Грејна сезона тек што је почела, а КЈП „Златибор“ Чајетина поново се сусреће са проблемима паљења контејнера. Већ је забележено неколико случајева паљења због чега су контејнери оштећени или потпуно уништени, па отуда брига шта очекивати у наредним месецима.

https://www.youtube.com/watch?v=HWAU-LOTbwM

Протекле грејне сезоне у насељеним местима Чајетина и Златибор, као и у сеоским месним заједницама, регистровано је преко 20 запаљених и уништених   контејнера. То ствара велику финансијску штету КЈП  „Златибор“, имајући у виду да цена једног пластичног контејнера са ПДВ-ом износи 22 000 динара.

"То су углавном били контејнери запремине 1, 1 метар кубни, али било је случајева паљења контејнера од пет кубика у сеоским месним заједницама. Наравно, уколико се запале метални контејнери постоји могућност њихове поправке и поновног враћања у функцију, али зато у случајевима паљења пластичних контејнера они бивају сасвим уништени и неупотребљиви", каже  Драгана Росић, ПР КЈП „Златибор“ Чајетина.

КЈП „Златибор“ константно улаже у обнављање комуналне опреме. Само је у овој години набављено 250 нових контејнера, за које је предузеће из сопствених средстава издвојило близу пет милиона динара. У питању су зелени пластични контејнери запремине 1,1 м³ који су распоређени у ужем центру Златибора где су замењени стари и дотрајали, а одређени број распоређен је у центру Чајетине.

"На сваком од нових контејнера јасно је назначено какве санкције очекују оне који се буду понашали неодговорено", наглашава Драгана Росић и додаје да у наредном периоду надлежни у овом предузећу рачунају на подршку комуналне инспекције, као и комуналне милиције која је у фази формирања.

"Овим путем апелујемо на све кориснике наших услуга да пре бацања пепела у контејнере жар прво охладе", напомиње Данка Спасенић Николић из комуналне инспекције општине Чајетина. "Дакле, није забрањено одлагање пепела у контејнере, али он мора бити хладан а не ужарен,тако да се  контејнер не уништи. Самим тим, не загађује се ни животна средина. У претходној недељи су на жалост већ три контејнера запаљена на Златибору и зато ја овим путем молим, али и желим да нагласим да су велике казнене одредбе и да ће свако лице које буде затечено на лицу места да пали контејнер бити кажњено новчаном казном од 20 000 динара. Такође, ако се утврди чињенично стање на основу пријаве грађана, у прекршајном поступку могу бити кажњени између двадесет и педесет хиљада динара."

У КЈП-у и у комуналној инспекцији надају се да ће овим апелом упућеним суграђанима  допринети да се овакав немар заустави како би се, зарад општег добра, омогућило несметано обављање сакупљања и одвоза комуналног отпада са територије општине Чајетина.

Мирјана Ранковић Луковић