Савет за безбедност општине Чајетина је планиране активности прилагодио свеопштој ситуацији, па су тако поједине акције у претходној години изостале, или су одложене за повољнији тренутак. Тако је и акција доделе дечјих ауто- седишта пролонгирана, а услови за њену реализацију су се напокон стекли па ће се одржати сутра пред Културним центром на Златибору са почетком у 10 часова.

Живот нам се, услед КОВИД-а 19, умногоме изменио. Међутим, једно је остала константа: још увек су најчешће жртве у саобраћају, на жалост, деца. Из СЗБС општине Чајетина због тога упућују апел пре свега возачима да пажљивије возе посебно у зонама где се крећу најмлађи, а потом и онима на које се деца највише угледају.

„Деца највише страдају у зонама где су возачи  по Закону дужни да их очекују, а то су зоне школа, вртића, паркова и друге које су деци интересантне. Имамо проблем да уз њихову (дечју) стандардну неопрезност приликом преласка улице где, нпр. користе и мобилне телефоне и слично,  они, на жалост, постају водећа категорија учесника који страдају у саобраћају. Због тога СЗБС општине Чајетина као и Агенција, апелују на родитеље да поведу рачуна о томе где се и како њихова деца крећу. Јер, они су први стуб, први елемент целокупног система безбедности саобраћаја“, кажеГоран Секулић, саобраћајни инспектор и члан СЗБС општине Чајетина.

Претходних година Савет је највише радио на едукацији деце, родитеља, наставника, трудећи се да укаже на најчешће грешке у понашању приликом учешћа у саобраћају, како деце тако и одраслих. Такође, представници чајетинског Савета су позвали децу да учествују на конкурсу чија је тема „Мој највећи страх у саобраћају“, а који је расписала Агенција за безбедност саобраћаја.

„Ја овом приликом позивам све наше основце да доставе своје радове који могу бити у облику састава, цртежа или карикатуре, како би то проследили у Агенцију за безбедност саобраћаја. Награде су примамљиве. Десет најбољих радова добиће кациге за бицикле, скутере и тротинете, а и утешне награде су лепе.“

Агенција за безбедност саобраћаја наменила је Конкурс деци до 15 година старости. Конкурс ће трајати до 20. априла, а адреса на коју се могу слати радови је: Михајла Пупина 2, 11000 Београд, Агенција за безбедност саобраћаја, уз назнаку „За конкурс“ . Из чајетинског савета такође подсећају да ће се акција доделе дечјих ауто-седишта реализовати сутра испред зграде Културног центра на Златибору.

„Сутра од 10 часова ће се кренути са доделом седишта за децу рођену у другој половини 2020. године и за родитеље који су пропустили да конкуришу у првој половини 2020. године. На жалост, због ове ситуације обука о правилном постављању и коришћењу дечјих ауто-седишта се неће одржати, али без обзира на то, ми из Савета стојимо на располагању оним родитељима којима буде  потребна помоћ у постављању седишта у ауто“, нагласио је Секулић.

Мирјана Ранковић Луковић