Акције ПК Торник; Џамбасовић освојио највиши врх Италије (видео)

Марко Џамбасовић на Алпима

Планинарски клуб Торник извео је 20 акција у првих шест месеци 2022. године. Увелико се припремају и наредне активности, а водич из клуба Марко Џамбасовић попео се на највиши врх Италије.

Златар, Овчар, Каблар, Маљен... Ово су нека од места која су чланови ПК Торник походили у првој половини ове године. Укупно је одрађено 20 акција, што у пределима општине Чајетина, што у осталим крајевима Србије, а у летњим месецима планирају се нови успони, како у земљи, тако и у иностранству

"Сада, првог викенда иде се на Козару, следећег викенда Проклетије, после тога Бјеласица, Дурмитор, па Чврсница, затим Триглав, Комови и у септембру Кајмакчалан. Организација је захтевна, али и није кад се нешто воли и кад има доста људи који то подржавају и прате. Онда све то и функционише. Унапред се све то договара, превоз, смештај. Све ове акције су тродневне, иде се у петак, враћа се у недељу увече, два ноћења. Прилично је озбиљна организација и мора да се мало посвети томе,"

каже Марко Џамбасовић, лиценцирани водич из ПК Торник који је протекле недеље боравио у Италији где се попео на највиши врх ове државе Гран Парадизо, висок 4061м што му је највећи планинарски подухват у каријери. На пут је ишао заједно са пет колега из Србије, а уједно су испитане могућности организовања тура на Алпима.

"Можда у будућности некад поведемо и људе из нашег клуба, да се опробамо и у том делу високогорства. Сам успон на Гран Парадизо је мало захтевнији, није обична шетња. Захтева се коришћење додатне планинарске опреме - цепини, дерезе, карабинери, све време се иде у навези, преко глечера. Један озбиљан успон, али леп изнад свега. Било је стварно дивно, узбудљиво, мало и ризично у неким деловима. Богу хвала, било је лепо време и успели смо да испењемо врх. Сам успон је било мало тежи и захтеван јер је експонирана стена и има прилично вертикале, неких 1200м где мора да се полако пређе, постављањем ужади. Било је прилично занимљиво и лепо искуство."

Торник је учествовао и у организацији планинске трке Голд трејл, а чајетински такмичари улествовали су у три кола лиге планинске оријентације на којима су уписали запажене резултате. Торник и Чајетина ће и ове године бити домаћини једног кола лиге које ће се одржати 6. августа.

""Од пет овосезонских кола, на три смо били и на саком је било четири, пет медаља, а било је и златних. Ове године су се мало више укључили пионири, мало више смо радили на том да укључимо децу школског узраста. И у сениорској и рекреативној конкуренцији смо имали лепе резултате, освојили смо доста медаља и очекујемо да остваримо неки леп резултат, већ смо у врху табеле,"

каже Џамбасовић. Једна од активности које припрема ПК Торник је и традиционална акција која је у календару Планинарског савеза Србије, "Златиборски видиковци", која се ове године одржава на венцу Чиготе у септембру.