54. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору (видео)

агрономи

Институт за ратарство и повртарство од 26. до 30. јануара 2020. године на Златибору организује „54. Саветовање агронома и пољопривредника Србије”. Упоредо са  Саветовањем  одржава се и 46. Симпозијум “Пољопривредна техника” у организацији Департмана за пољопривредну технику Пољопривредног факултета из Новог Сада. Предавања су праћена најновијим достигнућима у предоплемењивању, оплемењивању, технологији гајења и семенарству ратарских и повртарских биљака.

https://www.youtube.com/watch?v=0jRuJdVOg_c

Институт за ратарство и повртарство, који постоји 82 године и који је организатор Саветовања агронома и пољопривредника Србије,  од националног је значаја за Републику Србију због бројних  истраживања која се врше у широком спектру области  која се, између осталог, тичу унапређења и развоја генетичких ресурса, о чему је у уводној речи говорила  др Светлана Балашевић Тубић,  директорка Института.

 

Упоредо са Саветовањем агронома одржава се и 46. Симпозијум “Пољопривредне технике” где су организатори Департман за пољопривредну технику Пољопривредног факултета из Новог Сада. Њихови представници говорили су, између осталог, и о томе како заштити земљиште као најважнији ресурс, упозоравајући  да је оно озбиљно угрожено значајним опадањем органских материја, а самим тим опадају и приноси, о чему је у свом излагању говорио  покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић.

 

Саветовање је јуче отворио професор др Виктор Недовић, Помоћник министра за  међународну сарадњу и европске интеграције истичући неколико битних активности Министарства за просвету, науку и технолошки развој које су у току, као што је целокупна реформа науке која подразумева и нове начине финансирања научних истраживања.

 

Овогодишње  саветовање окупило је око 1300 учесника, међу којима су агрономи, пољопривредни произвођачи, представници саветодавних служби, наставници средњих пољопривредних школа, организатори производње, прераде и промета, представници министарстава и бројни медији.

 Мирјана Ранковић Луковић