53. Саветовање агронома и пољопривредника Србије и 45. Симпозијум пољопривредне технике (видео)

У хотелу „Палисад“ на Златибору у току је  53. Саветовање агронома и пољопривредника Србије у организацији Института за ратарство и повртарство из Новог Сада . Упоредо са Саветовањем организован је и 45. Симпозијум пољопривредне технике чији је организатор Департман за пољопривредну технику Пољопривредног факултета из Новог Сада. 

  https://www.youtube.com/watch?v=96i18ru1gfw&feature=youtu.be

На Саветовању агронома и Симпозијуму пољопривредне технике које се одржава на Златибору су по први пут учешће узели и студенти са одсека ратарства, повртарства,пољопривредне механизације, заштите биља и других смерова Пољопривредног факултета из Новог Сада и Београда. Заинтересованост младих људи за овакве скупове свакако је знак да ће неки од њих наставити да се  даље баве науком у овим областима. Организатор Саветовања је Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада који је прошле године обележио 80 година постојања и добио признање института од националног значаја за Републику Србију.

"Детаљ који су везани за Институт, а тичу се броја запосленог стручног кадра с којима Институт располаже и којима се поноси, јесте то што имамо 100 доктора науке који  раде на оплемењивању најважнијих биљних врста ратарских и повртарских биљака. И код прављења концепције овог скупа водило се рачуна да предавања буду по биљним групама. Сваки дан је на програму нова биљна врста  и све оно што је карактеристично и значајно за њу. У оквиру сваке те биљне врсте, поред уобичајених стандардних предавања која су прилагођена аудиторијуму, убацимо и једно научно предавање да би људи могли да стекну увид о томе како до сваке нове добијене сорте и хибрида није једноставан пут и да иза тога стоји велики рад  и сарадња не само оних људи који су потписани као први аутори, већ и других који су допринели да до тога дође", каже  др Радивоје Јевтић, руководилац Одељења за стрна жита и научни саветник.

Кроз панел дискусије на Саветовању се размењују искуства о најактуелнијим темама из области пољопривреде уз учешће представника надлежних институција, а предавања прате најновија достигнућа у оплемењивању и технологији гајења ратарских и повртарских биљака. Ово је и прилика да се пољопривредним произвођачима представе новопризнате сорте и хибриди.

"Која ће од тих сорти и хибрида заживети у производњи не зависи од нас већ од пољопривредних произвођача, јер они су ти који дају коначну оцену и који препознају у тој сорти или хибриду оно што је за њих најзначајније", објашњава Професор Јевтић.

Саветовање агронома и Симпозијум пољопривредне технике је ове године окупило 1397 учесника, са поносом истичу организатори.

Мирјана Ранковић Луковић