44. Сабор трубача на Златибору од 28. до 30. јула

44. Сабор трубача и смотра народног стваралаштва Златибор 2017. одржаће се од 28. до 30. јула, на Тић пољу на Златибору. Овогодишње саборовање обележиће богат културно уметнички прогарам, док ће у недељу, у 21 час на Тић пољу, концерт одржати познати певач Мирослав Илић.  Ову, сада већ традиционалну манифестацију, организује Спортски центар Чајетина, под покровитељством општине Чајетина и Туристичке организације Златибор. 

Првог дана саборовања, у петак 28. јула, на Краљевом тргу на Златибору, од 20 часова, биће одржан концерт прошлогодишњих победника - дувачки оркестри Марка Глигоријевића из Бајине Баште и Ивана Јовановића из Ужица.

nikola

"То ће бити својеврсна позивница гостима Златибора, да дођу у недељу на Тић поље и да буду део те наше манифестације, односно смотре народног стваралаштва и предтакмичења за Гучу. У суботу се програм наставља на Тић пољу, где ће наступити дувачки оркестар Љубивоја Диковића из Пожеге, затим КУД "Златибор", певачке групе, фрулаши, дакле, акценат ће бити на том народном стваралаштву у суботу", каже Никола Смиљанић, директор Спортског центра Чајетина.

У недељу, 30. јула, трибачком будилицом од 8 часова, сви оркестри учесници "пробудиће" звуцима трубе госте и мештане Златибора и Чајетине, а од 16 часова биће и свечани дефиле дувачких оркестара. Такмичење дувачких оркестара Западне Србије, као предтакмичење за Гучу, почиње у 17 часова, такође на Тић пољу.

"Ове године пријавило се осам трубачких оркестара, мада, до самог дана такмичења нисмо сигурни да ће их толико доћи. Већ су неки оркестри довели у питање свој наступ, јер им недостаје по неки члан оркестра. Овде се ради о томе да је Гуча направила један лош потез, тиме што је основала нове предтакмичарске центре, који воде једну агресивну кампању, како би се промовисали. По мом мишљењу, то је лош потез, јер ти нови центри немају традицију, јер Златибор траје већ 44 године", наглашава Смиљанић.

trubaci

Прављењем вештачких центара трубе, обесмислена су и сама предтакмичења, наглашава директор Спортског центра Чајетина. Он додаје да су ипак оркестри који се такмиче на Златибору веома квалитетни и међу најбољим у земљи. Што их се мање такмичи, сви су на губитку.

"Самим тим, што мање оркестара дође овде, мање их по квоти одлази у Гучу, а онда и Гуча губи на квалитету и значају. То је по мом мишљењу лош потез. Исто су то урадили и на југу Србије - плаћајући наступе појединим оркестрима, повећавали су број учесника. Ми то нећемо да радимо и не желимо да се бавимо таквим стварима. Квалитет трубе западне Србије је свима познат, а ако је Гучи циљ да не оду најбољи на финално такмичење, нека онда наставе у том правцу", нагласио је Никола Смиљанић.

Смиљанић наглашава  да је погрешно и то ште се за ову годину не зна квота - колико ће оркестара са Златибора отићи у Гучу, већ ће се о томе одлучивати дан након такмичења. То значи да оркестри који на Златибору буду освојили награде, можда неће имати право такмичења у Гучи. "Ти људи који у Гучи доносе прописе, нека размисле да ли је то у интересу трубе", поручује Никола Смиљанић.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=QMsLE5DzzXc&feature=youtu.be