31. јануар – Национални дан без дуванског дима “Заштитимо се од дувана” (видео)

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана уз упозоравање јавности на штетне ефекте његове употребе као и излагања дуванском диму. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Заштитимо се од дувана” и посебно вишеструке последице по здравље људи и околине и неопходност јачања мултисекторске сарадње на овом пољу.

Пушење је једна врло ружна навика која се спроводи континуирано и представља доказани фактор ризика за многе болести: од инфекције респираторних путева, почев од синуса, носних шупљина, оралне слузнице па све до бронхија.

„Хронична иритација слузнице, односно присуство секрета и стално сужавање и проширивање дисајних путева ову популацију људи доводи у ризик од настанка озбиљнијих болести плућа, пре свега хроничне опструктивне болести плућа (бронхитиса) и карцинома плућа. Због те хроничне иритације слузнице ови пацијенти су у јако великом ризику за настанак карцинома плућа. 90% људи који оболе су пушачи, а 10% су: или пасивни пушачи или имају неку генетску основу“, каже докторка Гордана Бојовић, начелница Опште службе Дома здравља Чајетина.

Пушачи неретко оболевају од карцинома гркљана, коже, желуца, једњака а са коришћењем дувана се могу повезати хроничне упале ждрела, а честа је и појава гастритиса. Проучавајући ове појаве тим лекара чајетинског Дома здравља прошле године је на Међународном конгресу породичних лекара у Пољској представио свој научни рад са  посебним освртом на то колико се бивши пушачи налазе у ризику за оболевање од појединих врста болести.

„Ми смо установили да су пушачи у ризику не само када пуше већ и када престану да пуше. Они су у ризику од четири до седам година након престанка пушења, нешто мање за инфекције респираторних путева а више за карциноме, инфаркте мозга и срца. Један резиме јесте да је пушење једна штетна навика која узрокује низ болести. Наш рад је доказао да су 11 година након престанка пушења пацијенти још увек уризику да оболе“, додаје докторка Бојовић.

У оквиру обележавања Националног дана без дувана, истичу се и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.

https://www.youtube.com/watch?v=WlhEDct_3xo&feature=youtu.be

Драгана Росић