Дневни боравак „Зрачак“ у Чајетини, чији су корисници деца и омладина са сметњама у развоју, након пуно рада и труда, добио је трајну линценцу за пружање ове услуге. Дневни боравак је смештен у просторијама ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, али ће се у наредном периоду радити на проналажењу адекватнијег простора.

Удружење грађана Златиборски круг је од 2014. године пружалац услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу са сметњама у развоју, а од 2016. поседује ограничену лиценцу за пружаоца услуге због одређених техничких недостатака просторија у којима се дневни боравак налази. Трајна лиценца добијена је захваљујући великим напорима.

„Предузели смо многе кораке и мере, али пре свега смо урадили купатило за особе са инвалидитетом. Документа смо предали у мају, а у августу нам је стигао одговор да нам је лиценца продужена на још шест година“,

каже мр Зорица Милосављевић, председница Златиборског круга, и додаје да Дневни боравак тренутно ради у отежаним условима, због реновирања основне школе, где се налазе и њихове просторије. Због тога су корисници тренутно смештени у просторије школске кухиње.

„Деца у колицима не могу да долазе и користе услуге Дневног боравка, што није нимало лако ни самој деци ни родитељима јер ова услуга јесте ту да помогне и деци, али наравно и родитељима и старатељима. Док се не заврше радови на школи, број корисника је смањен.“

Милосављевићка напомиње да је лиценца добијена уз обећање надлежном министарству да ће се у наредних шест година обезбедити адекватнији простор, сматрајући  да деца са сметњама треба да имају  сопствене просторије и много конфорније услове за рад.

„Ми имамо доста асистивне опреме за рад са децом, али немамо простор. Преправљали смо, прилагођавали простор њиховим потребама. Међутим, иако школа даје све што може да се да, не може у потпуности да препусти просторије деци са сметњама. Директорка је предложила, уколико буде оствариво, да у приземљу ђачке кухиње  буде просторија Дневног боравка. Надамо се да ће то у наредних шест година да се реализује“,

наглашава председница УГ Златиборски круг, додајући да према најновијем Закону о основама образовања,  деца без обзира на сметње морају бити укључена у систем образовања. С тим у вези и рад Дневног боравка Зрачак мора бити прилагођен  новим одредбама, што се једино неће односити на кориснике који имају више од двадесет година.

Драгана Росић