У трајању од два дана 10. и 11. октобра, Златиборски еко аграр је представио свој бренд „Наша Златка посетиоцима другог по реду „Белгрејд фуд шоу“ сајма који је одржан у Белекспоцентру у Београду. Организатор манифестације је Асоцијација за промоцију српске хране уз подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, чији је циљ повећање конкурентности сектора воћа и поврћа.

Нa „Белгрејд фуд шоу“ међународнom сајму и конференцији висококвалитетне хране за Југоисточну Европу Посебан акценат је имала висококвалитетна прерађена храна у коју спадају аутентични сиреви, иновативни намази од воћа и поврћа са природним зачинима и многи други премијум производи који чине значајан помак, како на домаћој, тако и на светској сцени. На овогодишњем сајму своје место је имала и млекара из Криве Реке.

„Млекара „Наша Златка“ се представила са кајмаком, белим сиром и сиревима са додацима туцане паприке и влашца. Били су јако позитивни коментари да се наш сир издваја од дтугих крављих сирева и да подсећа на качкаваљ“, каже Разуменка Лучић, руководилац млекаре у Кривој Реци.

Поред изложбеног дела и простора за пословне састанке, конференција је окупила истакнуте стручњаке и представнике интернационалних трговинских ланаца у склопу предавања и панела на релевантне теме као што су перспективе српске индустрије хране, могућности за извоз, глобални трендови и очекивања тржишта.

„Ми смо имали прилику да учествујемо на разним предавањима и конференцијама што је било од великог значаја за нас. Такође смо имали прилику да се упознамо са разним произвођачома, да разменимо искуства и да уживамо у разним специјалитетима.“

Изузетно корисно је било из прве руке чути какве су потребе данашњих купаца и захтеви тржишта, како се све већи акценат ставља на органску и висококвалитетну храну контролисаног порекла. Радује чињеница да се све већи број потрошача одлучује за квалитетан производ и да су за исти спремни адекватно и да плате. Конференција је јасно указала на то да мали произвођачи имају значајну улогу и све бољу позицији на тржишту па чак и ако се не ради о серијској индустријској производњи већ да и мале количине производа које нуди, уз подразумеван квалитет, имају могућност да успеју на тржишту.

„Имали смо прилику да разговарамо са представницима из Русије који су били јако заинтересовани за наше производе, ачли на жалост за сада немамо могућност за такву сарадњу  јер млекара је малог капацитета. Сада прерађујемо 1 500 литара млека дневно, а планира се да проширимо на 4 000 литара. Тада ћемо моћо да понудимо наше производе и београдском тржишту, а можда се оствари и ова сарадња са Русима“, напомиње Разуменка Лучић.

Након два дана конференције, заједнички закључак учесника јесте то да је, као изузетан спој природног богатства и културних особености наше земље, храна један од најатрактивнијих производа које Србија има да понуди свету.

Мирјана Ранковић Луковић