С обзиром да је сезона годишњих одмора, многи туристи своју оазу мира налазе у неком од прелепих златиборских села. Велику пажњу привлаче сеоска газдинства у којима је обједињена услуга смештаја и исхране, тако да гости поред боравка у нетакнутој природи, могу да уживају и у познатим златиборским специјалитетима.

Планина Златибор у својим недрима крије бар десетак села и туристичких насеља изузетне лепоте. Боравком у неком од њих, гости спознају прави смисао одмора, јер су у прилици да уживају у нетакнутој природи и искусе окрепљујући мир. Велику пажњу домаћих али и страних туриста у последње време привлачи сеоско туристичко домаћинство Ивина кућица која се налази у Горњој Шљивовици. Располаже са шест соба, двокреветних и трокреветних, као и једним апартманом.

„Идемо том логиком да се добар глас далеко чује. Цене су симболичне и није нам циљ да их повећавамо. Циљ нам је да нам капацитети буду попуњени. Оно што је евидентно је да сеоски туризам изузетно прија странцима него нашем грађанству.  Изгледа живе стресније од нас тако да они тек беже у природу. Резиме је да смо ми за сада задовољни, каже Ивана Зиројевић, носилац овог сеоског туристичког домаћинства.

У овом сеоском туристичком домаћинству недавно су боравиле пензионерке из Новог Сада које нису криле своје задовољство:

На Златибору сам била и раније, а у Шљивовици сам први пут. Предели су прелепи као и ваздух, прија нам ова тишина. Где год погледам је лепо. Код нас је загађено, има пуно смога“, каже Богданка Шпехар.

„Прелепо нам је. Једемо свеж кајмак, сир. Веома сам задовољна и радо препоручујем другима да овде дођу. Ово је лек и за очи и за душу“, истиче Босиљка Граховац.

Нада Голић додаје: „Ја волим село. Дивно је. Идемо у шетњу, што ми јако прија. Нити ме ко зове, нити размишљам о каквом проблему. Једноставно сам се одморила и релаксирала“.

Бављење сеоским туризмом подразумева константна улагања у смештајне капацитете и додатне садржаје. Издаваоци смештаја на селу ове године имали су могућност да код Златиборског еко аграра конкуришу за подстицајна средства.

„Ту прилику треба искористити. Новац који добијем преко Еко аграра уложићемо у објекат, јер нам је циљ да то све остане овде и да нам се људи враћају и долазе“, додаје Ивана Зиројевић.

Туристичка понуда Златиборских села је богата, са тенденцијом раста у будућности. Свако златиборско село може да се похвали са најмање 4-5, а често и више смештајних јединица. Велики адут представља одлична путна инфраструктура, захваљујући којој се до њих дође без већих потешкоћа. Добра путна повезаност са туристичком центром омогућава гостима да када то зажеле, накратко напусте ове оазе мира и потраже забаву у самом центру Златибора, који је обично на свега 15-20 минута вожње.

Драгана Росић