Златиборска Голд гондола у четвртој је фази изградње и план је да до краја године буде пуштена у рад, изјавила је директорка чајетинског ЈП Бојана Божанић.

Она је подсетила да ће девет километара ваздушне трасе златиборске гондоле, што је светски рекорд по дужини трасе, повезивати центар Златибора са Ски-центром Торник преко Рибничког језера.

Божанићева је рекла да је у сарадњи с француском компанијом “Помагалски” комплетна инсталација урађена у складу с највишим стандардима заштите животне средине и навела да ће гондола имати капацитет од 600 путника по сату у 55 засебних кабина са по десет места. Максимални капацитет гондоле биће 90 кабина и хиљаду путника, а вожња гондолом омогућиће 25 минута невероватног погледа на живописне пејзаже Златибора”, рекла је Божанићева.

Додала је да ће партнери из Француске обучити раднике и пратити пуштање у рад гондоле, као и да ће пробни рад трајати од четири до девет недеља. По дужини трасе од девет километара, Голд гондола Златибор биће најдужа у свету, пре ње најдужа гондола била је у Кини, са трасом од 7,4 километра у националном парку Џангђиаје, где је снимљен култни филм “Аватар”.

 

Извор: Голд гондола