Око 400 златибораца кренуће сутра ујутру пут Веограда, да, како то кажу, Влади Републике Србије и Министарству грађевине предају захтеве, како би се већ једном решио проблем уздавања грађевинске дозволе за панорамску гондолу на Златибору. План је да се мало пре 14 часова стигне на плато испред цркве Светог Марка, одакле ће се пешке кренути Ресавском улицом до Немањине, тачније до Министарства грађевине, где ће окупљени надлежнима предати неколико захтева.

„Један захтев се односи на издавање грађевинске дозволе за гондолу, јер је општина Чајетина прибавила све неопходне папире – од власништва земљишта за почетну и завршну станицу. У фази је израда студије о процени утицаја на заштиту животне средине, што је довољан доказ за издавање грађевинске дозволе. Једноставно, идемо да видимо шта је проблем и зашто нам дозвола до сада није издата за те две фазе“, каже Арсен Ђурић, заменик председника општине Чајетина.

arsen

Други захтев, по Ђурићевим речима, је обустављање процедуре за проглашење Парка природе Златибор, јер је, по његовим речима, последњих дана стигло некилико стотина приговора на само проглашење поменутог парка. Ђурић наглашава да мисли да је потребано отворити један дијалог између ресорног министарства, лоакалне самоуправе и заинтресованих грађана, како би се нашло најбоље могуће решење.

„Испред министарства ће бити неколико обраћања, а након тога ћемо се разићи. Наш циљ јесте да извршимо један додатни притисак, како би успели да реализујемо највећу инвестицију у општине Чајетина, која је значајна и за целу Србију, а то је изградња гондоле. Ми од државе не тражимо никаква  средства, опрему смо изфинансирали из локалног буџета, имамо обезбеђена средства и потписане уговоре са извођачима радова. Значи, не тражимо никакву финансијску подршку, само тражимо да нам не сметају, већ да нам дозволе да на својој земљи, односно државној, изградимо гондолу која остаје у власништву општине и која остаје будућим генерацијама“, наглашава Ђурић.

За време трајања протеста биће затражен још један састанак са надлежнима, како би се, по Ђурићевим речиме, решиле све недоумице. Иначе, сутрашњем протесту придружиће се и лидер Двери – Бошко Обрадовић, који је позвао све чачане да помогну златиборцима да се изборе за своја права. Најављен је и долазак групе новосађана, као и самих београђана.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs