Специјални гости овогодишњег одбојкашког „Еурокрем кампа Вање Грбића“, који ускоро креће са другом сменом, су два прослављена одбојкашка имена, која су током својих каријера имала прилике да управо са српском одбојкашком легендом одмере снаге на терену. Један од чланова златне бразилске генерације из прошле деценије, Жиба и један до најбољих одбојкаша Пољске свих времена, Павел Загумњи, у наредном периоду боравиће на Златибору и активно радити са полазницима кампа.

Камп као моја иницијатива је почео са радом прошле године. Радимо ортопенску превенцију  са професором Душком Спасовским где налазимо оно шта су недостаци, односно дефекти којих је пуно данас и дајемо деци препоруку онога што би требало да раде кроз вежбање. Друго су моторички тестови, да видимо где су деца у односу на просек своје генерације и да им помогнемо да могу боље, здравије, квалитетније да се играју. Треће је, наравно, одбојка, њена валоризација и сврставање деце по групама, по узрасту, не би ли добили оно што је најадекватније. Не идемо на то да правимо врхунске одбојкаше, већ да се деца занимају и играју. Четврти део су психолошки тестови преко којих би добили разне информације од деце како би моги да креирамо програм који је најприближнији њиховим жељама– нагласио је  професор Вања Грбић. Ове године ће кроз Камп проћи преко 650 -торо деце, а посебну захвалност за добијене услове прослављени одбојкаш је изрази јавним предузећима и самој локалној самоуправи општине Чајетина.

Представљајући свог трећег госта, професора физичког васпитања Милорада Ђондрића, Грбић каже да је он „главни кривац“ за његово зближавање са децом са интелектуалном ометеношћу са специјалне олимпијаде која су на Кампу захваљујући многим спонзорима и Спортском удружењу „Вања Грбић“. Према Грбићевим речима, програм Специјалне олимпијаде Србије је најбољи у свету, а одбојка најразвијенија и са те стране највећа заслуга иде професору Ђондрићу.

Жилберто Амаури де Годој Млађи или у свету познатији као Жиба (42), један од најбољих одбојкаша свих времена, члан чувене генерације Бразила која је, са клупе предвођена Бернардом Резендеом, од почетка овог века скоро читаву деценију доминирала светском одбојком. С Бразилом је освојио једно олимпијско злато (Атина 2004) и два сребра (Пекинг 2008, Лондон 2012), три пута је био светски првак (2002, 2006, 2010) и чак осам пута тријумфовао у Светској лиги. По завршетку одбојкашке каријере активно се укључио у рад са децом оболелом од леукемије, болести са којом се успешно изборио у раном детињству, а такође је активан у кампањама за борбу против малигних болести. Такође, он у својој земљи спроводи едукацију деце по школама, са превасходним циљем борбе против гојазности.

Деца су наша будућност. Треба да им се пружи шанса какву смо и ми имали, тако да ми је велико задовољство да учествујем у овом пројекту са Владом и Павелом. Нас тројица долазимо из три различите културе, али смо овде сви зарад једног истог циља, а то је овај камп. Децу треба едуковати не само спорту, одбојци, већ уопште здравом начину живота. Медицина је веома узнапредовала у одосу на време када смо ми играли, тако да је важно не само лечити повреде, него их спречити. Ми смо ту како бисмо пружили деци прилику да постану одбојкаши. Ако не то, онда макар да постану добре особе, јер ми смо друштвена бића, границе данас практично не постоје. Мој пројекат у Бразили „Жибињо“ постоји с тим циљем, да помажемо деци. Ја сам у раном детињству имао леукемију, а сада наш пројекат активно помаже породицама оболелих, посећујемо болнице… Пројекат реализујемо у три града у Бразилу. Прилагођавам свој живот томе, тренутно живим у Пољској, у Луђу, где покушавам да пренесем бразилски менталитет у тамошње школе и пренесем свој пројекат са компанијом „Биоген“.

Павел Загумњи (41) скоро две деценије носио је дрес пољског националног тима, с којим је освојио светско злато 2014. године, титулу европског првака 2009, као и злато у Светској лиги 2012. Уз то, има још и сребро на Првенствима света 2006. и 2011. године. Носилац је неколико националних признања у Пољској и почасни грађанин Белхатова.

Овде смо како бисмо пренели наше начине схватања одбојке, да поделимо с другима наше вештине. У плану је да и у Пољској отворимо камп сличног типа, где ће свакако бити велики број деце. Ово је наша мисија, наша страст и свакако ћемо се бавити овим и у будућности – рекао је Загумњи.