У години када обележава 132. године постојања, Основна школа „Димитрије Туцовић“ Чајетина након  вишемесечне реконструкције добила је нови изглед. Објекат је у потпуности преуређен, модерано опремљен свим наставним средствима и у потпуности прилагођен потребама ученика и наставника.

Са реконструкцијом се кренуло 27. јула прошле године. Рок за завршетак радова био је 120 дана, али је, због додатних радова и потешкоћа, продужен до Нове године. Извођачи су уговорене обавезе испоштовали, с тим што су због зиме поједине радове, као што су фуговање на листелама завршили са првим пролећним данима.

„Урађена је реконструкција и споља и изнутра. Добили смо једну модерну школу где је енергетска ефикасност висока, тако да ће се трошити много мање енергената. Урађен је кров, електроинсталације, купатила, подови, изолација, замењена је столарија. Такорећи добили смо нову школу“, каже Мирослав Ђокић, просветни инспектор ОУ Чајетина.

Због додатних, непредвиђених послова који се често дешавају при оваквим реконструктивним подухватима, вредност радова премашила је уговорену, те је укупна инвестиција, коју је финансирала Канцеларија за управљање јавним улагањима, стајала око 55 милиона динара. Општинска управа Чајетина била је у обавези да оформи стручни надзор.

„Стручни надзор контролише квалитет изведених радова и имамо пуно поверење у њега. Остали су да се заврше још неки детаљи које је комисија, састављена од представника надзорног органа и инвеститора, наложила извођачу радова да исправи. То су, углавном, мањи радови који неће захтевати пуно времена и неће угрозити обављање наставе“, истакао је Милан Коружић из ОУ Чајетина, похваливши сарадњу са извођачима и Канцеларијом за јавна улагања.

Пре Основне школе у Чајетини, урађена је реконструкција ОШ „Миливоје Боровић“, издвојено одељење у Шљивовици. Сличне инвестиције, по речима просветног инспектора Мирослава Ђокића, планиране су и на другим школским објектима.

„Припремамо пројектну документацију. Имамо тим у Општини који се бави припремом документације, пројектима и конкурисањем. Оно што нам предстоји је ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“. Ту се пројектује фискултурна сала, нова котларница, трпезарија и озбиљна реконструкција. Вредност радова је далеко већа него у овом случају“, наглашава Ђокић.

Како додаје, на листи приоритета је завршетак фискултурне сале на Златибору. Недавно расписани тендер није успео па се његово поновно расписивање очекује наредних дана.

Драгана Росић