Организација запослених Дома здравља у Чајетини, од самог почетка увођења ванредног стања била је на задовољавајућем нивоу. У просторијама медицине рада отворена је ковид амбуланта и одређени број здравствених радника искључиво је ту радио. Све време трајања епидемије ова здравствена институција имала је довољан број личне заштитне опреме и лекова захваљујући кризном штабу општине Чајетина.

Одмах након појаве вируса КОВИД-19 у просторијама медицине рада у Чајетини, уређена је посебна амбуланта за пријем пацијената са симптомима новог вируса . Циљ одвајања ковид амбуланте јесте да се пацијетни са респираторним тегобама физички одвоје, како би се спречило евентуално ширење заразе. Радно време амбуланте мења се у зависности од инструкција Министарства здравља. Тренутно је то од 9-17 часова сваког дана а пацијентима је 24 часа доступан и број телефона на који могу добити све потребне информације (031- 3831 916 локал 124).

„Што се тиче рада ковид амбуланте ми у њој прегледамо пацијенте а имамо и могућност и да узрокујемо пацијенте на вирус корона. Узрокују се пацијенти који представљају случај сумње када дођу на преглед а и пацијенти којима је потребан тај тест из одређених медицинских и немедицинских индикација. Морам да нагласим да смо са пацијентима имали одличну сарадњу, пратили су све инструкције које су дате и сви су уредно користили заштитну опрему , као и ми“, каже др Кристина Спасојевић.

Од самог почетка ванредног стања организација запослених Дома здравља у Чајетини била је на задовољавајућем нивоу. Одређени број особља премештен је у ковид амбуланту  и искључиво тамо радио. Служба кућне неге бринула је о пацијентима који су у том тренутку имали преко 65 година а било им је неопходно превијање или нека друга интервенција. Такође, пацијенти су могли телефоном да поруче лекове и неке друге ствари у којима није потребно њихово физичко присуство.

„Ми се надамо да ће се од 1. јуна полако све вратити у нормалу, бар што се тиче организације нашег рада, с тим што ће ковид амбуланта наставити са својим радом до даљњег. Код лекара у општој служби ће почети заказивање као што постепено почиње заказивање за секундарни и терцијарни ниво и све се постепено враћа у првобитно стање“, додаје др Спасојевић.

У данима ванредне ситуације изазване вирусом корона, просторије Дома здравља дезинфиковане су два пута с тим што се у међувремену дезинфекција вршила и на дневном нивоу. Велика захвалност из Дома здравља упућена је кризном штабу општине Чајетина, који је на време обезбеђивао сву потребну количину личне заштитне опреме и лекова, помажући здравственим радницима да што безбедније преброде кризу насталу утицајем вируса КОВИД-19.

Данка Миловановић