Док се већина ученика радује распусту, ученици ОШ „Миливоје Боровић“, издвојено одељење у Горњој Шљивовици последњи наставни дан у овој години искористили су за уређење школе и школског дворишта. Они су заједно са својим учитељима и родитељима, али и бившим ученицима ове школе офарбали ограду, тако да ће у новој школској години малишане сачекати веома занимљив школски амбијент.

На идеју деце и учитеља Марка из четворогодишње  школе у Горњој Шљивовици, ових дана ради се пуном паром на уређењу школске зграде, дворишта и ограде. Деца су изнела идеје како би они хтели да изгледа школско двориште. Уз помоћ наставног особља, општине Чајетина, родитеља, али и бивших ђака, све идеје спороведене су у дело.

marko„Постоји план да уредимо ово школско двориште, да колико толико тај изглед доведемо у ранг европских школа, а општина и сама школа изашли су нам у сусрет, да ова школа изгледа овако како изгледа – много лепо“, каже Марко Ђокић, учитељ.

Школа у Горњој Шљивовици у овој школској години имала је 13 ђака, док се у новој очекује око 5 ђака првака и једна је од ретких сеоских школа која из године у годину уписује све више ђака. Из овог разлога, све више се у улаже у њу,као и у друге школе, где је велика помоћ локалне самоуправе када су  у питању адаптација простора и потребни реквизити.

ivan

„Највећи пораст ђака је у Мачкату, делимично у Кривој Реци и у Горњој Шљивовици, док нам је Доња Шљивовица проблематична са бројем деце. То је велико село и ова чињеница нас много забрињава. Али, и ова школа ће опстати, неће се угасити, јер општина Чајетина води политику да и школа са једним ђаком ради, што је веома похвално. Јер, чим се сеоска школа угаси, то је онда проблем за цело село“, каже Иван Ивановић, директор ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат.

Сања Зорзић, Димитрије Петковић, Андријана Зорзић, Давид Марјановић, Снежана Петковић, Бранко Ковачевић и Ивана Зорзић, активно су последња два дана  учествовали у уређењу своје школе.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs