Влада Србије одлучила је да ове године одобри укупно 50 милиона динара за кредитирање у туризму са циљем да се подстакне финансирање квалитета туристичке понуде, изјавио је државни секретар у Министарству туризма Мирослав Кнежевић.

„За средства до 1. октобра могу да конкуришу сви они који поред осталог желе да раде реконструкцију и изградњу смештајних капацитета и ресторана, производњу сувенира, изградњу туристичке инфраструктуре“, казао је Кнежевић агенцији Бета и навео да ће у кредитирање бити укључена и средства из репласмана која су додељена претходне године.

За кредите могу да конкуришу предузећа и предузетници који се баве туризмом, као и регистрована пољопривредна газдинства. Кнежевић је рекао да, према уредби коју је усвојила Влада Србије, учешће кредитних средстава у финансирању не може бити веће од 50 одсто од укупне вредности пројекта.

„Средства ће се додељивати преко Фонда за развој Србије, са каматном стопом од један одсто годишње и могућношћу отплате од шест година, са грејс периодом од 12 месеци, односно 24 месеца за гринфилд инвестиције“, казао је он.

Минимални износ кредитних средстава за пољопривредна газдинства, предузетнике и микро предузећа је 500.000 динара, а за остала привредна друштва је два милиона динара.

 

Извор: Бета