За поделу туристичких ваучера у наредној години Влада Србије одвојила је 400 милиона динара, што је довољно за 80.000 туриста.

Субвенционисани одмор у 2019. сада је и загарантован. Држава је буџетом за наредну годину предвидела новац за поделу ваучера чија је појединачна вредност 5.000 динара. Према сазнањима „Блица“, планиран новац је довољан за поделу 80.000 ваучера, али није искључено да ресорно Министарство трговине и туризма, током године повећа буџет.

– У последње четири године на одмор уз ваучере је ишло више од 250.000 људи. Ефекат од поделе био је огроман, а сваке године смо бележили раст броја долазака и ноћења домаћих туриста, као и повећано просечно време њиховог боравка на дестинацијама. Због тога смо појединих година повећавали буџет и број ваучера у односу на планирани. Тако смо прошле године планирали да поделимо 80.000 ваучера, а на крају смо поделили 100.000. Није искључено да такву праксу поновимо и у 2019. – каже извор.

Туристима је уз ваучере тренутно на располагању око 1.200 угоститељских објекта за смештај, што је дупло више него лане, када су могли да бирају између 664 објекта. Највише угоститеља се пријавило из Сокобање (око 400), затим из Врњачке Бање (више од 150), Златибора, Рибарске Бање, Горње Трепче… У понуди је највише соба и апартмана у вилама, док око 50 угоститеља нуди и хотеле.

Субвенционисани одмор држава је први пут омогућила 2015. Искуства показују да су ваучере највише узимали људи из Београда, Новог Сада, Ниша, Зрењанина и Лесковца. Најчешћи корисници, 53 одсто, јесу пензионери који су на одмор често водили и децу. Следе запослени чија примања не прелазе 60.000 динара (35 одсто) и незапослена лица (11 одсто). Њихове најомиљеније дестинације су бање. Сокобања и Пролом Бања су најтраженије, а велико интересовање туриста је и за Луковском и Врњачком Бањом. Од домаћих планина најпопуларније су Златибор, Тара, Дивчибаре…