Српска православна црква и њени верници данас празнују дан Преподобне мати Параскеве, Свете Петке, заштитнице жена. Велика светитељка чије мошти почивају у Јашију, у Румунији помагала је болеснима и сиромашнима. Света Петка се поштује и у целом православном свету, а на поклоњење њеним светим моштима долазе и припадници других религија верујући у њену исцелитељску моћ и чудотворно дејство.

Преподобна мати Параскева рођена је у Епивату и према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. Родитељи су јој били имућни и побожни. Након њихове смрти Петка, одлази у Цариград, па у јорданску пустињу, где се подвизавала до старости. Тада јој се јавио анђео Божији и рекао јој да се врати у отаџбину. У Епивату је проживела још две године у непрестаном посту и молитви и онда је предала душу Господу. Упокојила се у 11. веку и на њеном гробу почела су се дешавати разна чуда, најчешће излечења. Њене чудотворне мошти пренете су у Цариград.

Бугарски цар Асен је мошти светитељке 1238. године пребацио у Трново у Бугарској, а падом тог подручја од Турске, султан Селим је њене мошти однео у Цариград. На молбу кнегиње Милице, жене српског кнеза Лазара, мошти светитељке пренесене су у Београд и 125 година биле су положене у капели на Калемегданској тврђави, да би касније биле пренете у румунски град Јашију.

На икони је Света мати Параскева представљена у женској монашкој одежди. Света Петка је у српском народу веома поштована и важи за заштитницу жена. Велики број цркава и лековитих извора носи име Свете Петке, а ова светитељка је заштитница многих домова где се празнује као слава.