Општине и градови који желе домаћинствима на својој територији да доделе субвенције за уградњу соларних панела,  могу да конкуришу код Министарства рударства и енергетике како би у ту сврху добили новац из државне касе. Јавни позив је  расписан, а локалне самоуправе пријаве могу да предају до 1. октобра. Субвенције из државне касе додељиваће се по принципу – колико улаже општина, толико може да очекује и из буџета, а највише пет милиона динара.

Општина Чајетина има намеру да искористи сунчани потенцијал Златибора који се  од других планинских центара издваја управо по великом броју часова са сунчевим сјајем , што је просечно близу 2.000 сати годишње. Због тога су субвенције које даје Министарство рударства и енергетике за уградњу соларних панела и те како добродошле.

“  Златибор има велике потенцијале за коришћење сунчеве енергије и ми смо сада определили да спортској хали на Златибору, која има огромне трошкове за одржавање и грејање, обезбедимо други вид грејања. Прошле године смо урадили бушотине, а сада нам предстоји да се ураде соларни панели тако да ћемо смањити за око 70% те трошкове“, каже председник општине Чајетина,  Милан Стаматовић.

Могућност да се соларни панели уграде и на  објекте који су у изградњи искористиће  КЈП „Златибор“ Чајетина,  Агроиндустријски центар, а план је да се и  постојећи објекат млекаре у Кривој Реци такође убудуће греје на соларну енергију. Такође је у плану Општине изградња соларне енергане на потезу међустанице Голд гондоле на Рибничком језеру, каже Стаматовић.

„Све смо ми то некад планирали и ставили у планове, тако да нам на том потезу предстоји изградња једног новог Златибора , савременијег, модернијег. Ту ће бити само хотели високе категорије и резиденцијални објекти и објекти из области здравства, тако да ће тај део Златибора потпуно другачије изгледати. Јер, имате језеро, врх Торника; зимске спортове, садржаје на води, природу… Здрав ваздух, воду и здраву храну, тако да Златибор има за свакога по нешто“, нагласио је Стаматовић.

Што се тиче субвенција за соларне панеле, и грађани који желе да  сами производе електричну енергију за своје потребе на овај начин , од своје општине ће моћи  да рачунају на највише 50 одсто бесповратних средстава. У бројне предности соларног грејања  спада и то да је овај вид енергије неисцрпан, доступан у неограниченим количинама, и нема негативне ефекте на животну средину.

Мирјана Ранковић Луковић