Сутра у чајетинском дому здравља креће вакцинација против грипа.  Како је најављено из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, типови вируса који ће нас од децембра „нападати“ биће АХ1Н1, познат и као свињски грип, АХ3Н2 и вирус типа Б.

У Србију , према информацијама из Министарства здравља, стигло је 241.620 доза тровалентне вакцине, које ће садржати сва три типа вируса грипа за које се очекује да ове зиме могу правити здравствене проблеме становништву. Дом здравља у Чајетини набавио је 600 вакцина, нешто више него претходне године.

„Вакцинација почиње сутра.Пацијентима се предлаже да закажу код свог изабраног лекара термин, најбоље у преподневним часовима када већина изабраних лекара ради вакцинације. Што се тиче препорука о томе ко би требало да се вакцинише то су хронични болесници , они који болују од хроничних кардио-васкуларних болести, респираторних – нарочито хронично-опструктивна болест плућа, који се лече од шећерне болести, хроничне болести бубрега,  као и код осталих имуно компромитованих пацијената, а међу њима и лица старија од 65 година с обзиром да им је имунитет мало слабији“, објашњава  др Кристина Спасојевић из Дома здравља у Чајетини.

У ризичну групу спадају и они који су свакодневно у контакту са великим бројем људи, као што су просветни радници, запослени у здравственим установама, полицији, жандармерији и дугим јавним службама и установама. Вакцина против грипа спречава компликације, обољевање од грипа и погоршање основне хроничне болести, спречава ширење болести међу популацијом, одношење болести деци кући, старима, изнемоглима. Стицање имунитета након вакцинације траје 2 до 3 недеље.

„Пацијенти се могу и у том периоду разболети од грипа уколико су већ били заражени пре вакцинације, с тим што би тада клиничка слика требало да буде доста лакша него што би била да нису вакцинисани“, додаје др Спасојевић.

Иначе, епидемиолози кажу да прошлогодишња сезона грипа није била јака, што очекују да буде случај и ове године, осим, како додају, уколико неки тип вируса не буде мутирао.

Мирјана Ранковић Луковић