Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић изјавио је данас да очекује да ће грађани идуће године моћи да било где Србији преузму уверење о држављанству, без обзира на место рођења и пребивалишта.
Он је поводом Дана матичара рекао да је у електронски регистар матичних књига пребачено више од 98 одсто података о грађанима.

„Захваљујући томе, грађани данас без проблема могу у било којој општини или граду, без обзира на место рођења, да добију свој извод из матичне књиге рођених“, рекао је он.

Ружић је објаснио да се сада исти посао ради и за Књигу држављана, заједно са МУП-ом.

„Током следеће године можемо очекивати да и држављанство баш као и извод из књиге рођених може да се преузме било где у Србији, без обзира где живите и где сте рођени“, рекао је он.

Подсетио је да Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама предвиђа могућност уписа података о националналној припадности у матичну књигу рођених, по принципу добровољности, а новина је и упис промене пола.

Ружић је присутнима честитао дан Дан матичара, којих у Србији има 1.355.

Дан матичара обележава се на дан ступање на снагу Закона о државним матичним књигама 1946. године, којим су први пут устројене државне матичне књиге на територији Србије. До доношења тог закона, државне матичне књиге су се водиле само у Банату и Бачкој.

аутор: ЈУ
извор: Бета