Ускоро укровљавање парохијског дома у Чајетини (видео)

Ускоро укровљавање парохијског дома у Чајетини (видео)

У сусрет обележавању 130-те годишњице постојања цркве СВ.Архангела Гаврила у Чајетини, захуктавају се радови на изградњи парохијског дома. Овим простором од око 800  квадратних метара чајетинска црква ће добити оно што јој је више од века недостајало, а то је црквена сала за обављање црквене славе и других битних дешавања у животу парохијана.

„Дошли смо до крова. Кровна конструкција је постављена; нашли смо извођача  за лимарске радове и тиме би, фактички, зграда била покривена. Даље ћемо видети како ће се развијати ситуација с обзиром да сад долазимо до завршних радова, а овде их има много. То су све радови који изискују једни-друге, једни без других не могу“, објашњава јереј Петар Лазић.

Након укровљавања, следе други крупни радови, а  то захтева много тога како у физичком, тако и у финансијском смислу. Људи се труде да допринесу онолико колико могу, каже Јереј Петар Лазић, али могућности су онакве каква су и времена. Ипак, уз подршку пре свега локалне самоуправе, а потом и њених предузећа као и приватних фирми, урађено је више него што се очекивало.

„Предузећа као што су „Водовод“ и КЈП „Златибор“ су урадила главницу ископа за почетак радова. Сада имамо обећање од диретора „Водовода“ да ће помоћи да се прибави материјал за водоводи канализацију. Што се тиче КЈП, имамо у физичком смислу подршку да неке завршне радове око уређења прилаза и слично еихови људи и њихова механизација то ради. Из ресторана „Лагуна“ су, на пример, годину дана хранили мајсторе по два оброка дневно. Дошло је време да подвучем црту, да направе рачун, али они су рекли: то је наш допринос, наш прилог“.

Вишенаменски објекат у порти чајетинске цркве замишљен је као место где ће бити смештене две свештеничке канцеларије, стамбени простор, мања и већа  сала са кухињом за обележавање црквене славе, магацински простор, котларница, подрум и јавни тоалет. За остварење овог пројектна потребна су средства од око 24 милиона динара. Такође, упоредо теку радови на обнављању столарије и прављењу иконостаса за сам храм. Иконостас би, према обећањима, требало да буде готов пред Божићни пост, што би употпунило  чаролију и дух овог великог празника.

Мирјана Ранковић Луковић

 

 

 

 

Издавање спортских објеката

Преглед архиве вести

ЧИТАОЦИ/РЕПОРТЕРИ

Сазнали сте нешто што ми не знамо?

Будите наши читаоци репортери – фотографије и важне информације шаљите на адресу cajetina@ptt.rs или користите #zlatiborpress на друштвеним мрежама.

Временска прогноза

Временска прогноза за 5. дана
21°
scattered clouds
humidity: 46%
wind: 3m/s ENE
H 22 • L 21
Weather from OpenWeatherMap

Курсна Листа